HEERENVEEN - Anni Friesinger is zondag in Heerenveen voor de vierde keer in haar loopbaan Europees allroundkampioene geworden. De Duitse schaatsster, die zondag haar 27e verjaardag vierde, zag op de slotafstand (5000 meter) haar leidende positie niet meer in gevaar komen.

Haar landgenote Claudia Pechstein veroverde zilver op het EK. De Nederlandse Renate Groenewold werd derde.

Gretha Smit won de vijf kilometer. De Rouveense, die eerder ook al de 3000 meter op haar naam schreef, finishte na 6.58,34.

Friesinger kwam in Heerenveen tot een tijd van 7.06,44 en bleef daarmee haar concurrente Claudia Pechstein (7.03,15) ruim voor in het eindklasssement. Pechstein verwees op de laatste afstand Groenewold naar de derde plaats. De TVM-rijdster klokte 7.08,45, te langzaam voor zilver in het eindklassement.

Wieteke Cramer werkte een goede vijf kilometer af (7.15,41) en consolideerde daarmee haar vierde plaats in de rangschikking.

Barbara de Loor wist in het klassement ternauwernood Gretha Smit voor te blijven. De schaatsster uit het 'Team Inzell' mocht op de afsluitende vijf kilometer ruim achttien seconden prijsgeven op Smit. De Loor kwam in een swingend Thialf tot een tijd van 7.14,77 en behield daarmee een kleine voorsprong op haar concurrente. In het klassement eindigde De Loor als vijfde. Smit werd zesde.

Derde keer op rij

Friesinger won de titel voor de derde keer op rij en treed hiermee in de voetsporen van Atje Keulen-Deelstra en de Duitse rijdsters Andrea Ehrig en Gunda Niemann. Ook dit illustere trio slaagde erin driemaal op rij de Europese allroundtitel te veroveren. Keulen-Deelstra deed dat tussen 1972 en 1974 en had de pech dat er tussen 1975-1980 geen Europese kampioenschappen voor vrouwen werden gehouden, omdat er te weinig interesse was. Ehrig was in 1986, 1987 en 1988 de beste van Europa. Niemann werd zelfs vier achteropeenvolgende jaren Europees kampioene (1989-1992). De overmacht van de Duitse vrouwen op het EK allround is groot.

Sinds 1983 wist slechts driemaal een rijdster buiten Duitsland de titel binnen te slepen. In 1993 werd de Oostenrijkse Emese Hunyady Europees kampioene. In 1997 en 1999 bleef de Friezin Tonny de Jong haar Duitse concurrentes voor. De overige 19 kampioenschappen in die periode leverden een winnares uit (Oost-)Duitsland op. De koningin van de allrounders is Gunda Niemann. Zij werd achtmaal de beste allroundster van Europa.