AMSTERDAM - De Nederlandse tennisster Elise Tamaëla is tijdens een challengertoernooi in het Duitse Versmold zwaar mishandeld terwijl ze op de tribune zat om haar vriendin Daniëlle Harmsen aan te moedigen.

Harmsen nam het op tegen de Deense Karen Barbat, wiens vader Mihai niet gediend was van de steunbetuigingen van Tamaëla aan Harmsen.

De man sloeg in op de 27-jarige Nederlandse, die zelfs even het bewustzijn verloor.

Op internetfora bevestigt onder meer de broer van Tamaëla het voorval. ''De vader van Barbat riep Elise eerst racistische dingen toe. Toen ze daar na een tijdje wat van zei, viel hij haar aan. Ze was zo'n vijf minuten buiten bewustzijn.''

Tamaëla, de nummer 363 van de wereld, werd met een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.

Hersenschudding

Op twitter liet Sander Tamaëla weten dat zijn zus met pijnstillers, een hersenschudding en een gezwollen gezicht in het ziekenhuis in Halle lag.

Dinsdagmiddag mocht ze het ziekenhuis verlaten en is door haar broer en vader opgehaald. ''Het gaat redelijk goed met haar'', aldus haar moeder. ''Het is te hopen voor haar dat dit snel een plaatsje krijgt. Ze zal nog wel wat rust moeten nemen.''

Vlucht

Vader en dochter Barbat (de mondiale nummer 647) sloegen na afloop op de vlucht. De politie is een zoektocht begonnen naar de twee. Tamaëla heeft aangifte gedaan. ''Dit krijgt nog wel een staartje, want deze man moet toch wel te achterhalen zijn'', stelt de moeder van Tamaëla.

Vader Mihai Barbat zorgde vorig jaar ook al voor ophef in Kopenhagen door dronken bij de kwalificaties voor het WTA-toernooi te verschijnen.