FRIMLEY GREEN - Titelverdediger Raymond van Barneveld is zaterdagavond op sensationele wijze uitgeschakeld bij de Lakeside World Professional Championship darts, voorheen The Embassy. De drievoudige kampioen uit Den Haag verloor in de halve eindstrijd van Andy 'The Viking' Fordham met 4-5, na een voorsprong van 3-0 en -2.

De Engelsman, die nooit eerder in Frimley Green in de finale stond, speelt zondagavond in de eindstrijd tegen zijn landgenoot Mervyn King. De als derde geplaatste Brit was zaterdag met 5-1 te sterk voor zijn landgenoot Tony O'Shea.

Van Barneveld kwam na een lauwe opening (0-2 in de eerste set) goed op gang. Binnen een half uur leidde de Hagenaar met 3-0 in sets. In de vierde set, de laatste voor de onderbreking, verloor Barney zijn concentratie. Op knullige wijze gaf hij een paar gamepunten uit handen. Met 0-3 als eindstand in de set dook hij lichtelijk geïrriteerd de catacomben in.

Glazen bier

Na de hervatting voelde Van Barneveld zich in het duel tussen de twee zwetende zwaargewichten nog steeds niet op zijn gemak. Zonder veel winstkansen gaf hij met 2-3 ook de vijfde set af aan de Britse kastelein, die het heffen van vele glazen bier als belangrijkste bezigheid heeft naast het darten.

Eerste breekpunt in de wedstrijd was de vijfde game in de zesde set. Bij een stand van 2-2 miste Fordham liefst zes pijlen op de gamewinst. Van Barneveld liet op zijn beurt twee gamepunten liggen voordat hij de cruciale set alsnog naar zich toetrok.

Gedenkwaardige wijze

De onverstoorbare Fordham bleek niettemin over grote veerkracht te beschikken. Via 4-3 in sets kwam hij op 0-2 achter in de achtste set. Van Barneveld haperde echter opnieuw en stond drie games op rij af, waardoor de stand verrassend gelijk werd: 4-4.

In de zinderende negende set gooide Fordham bij een stand van -2 voor de wedstrijd. Van Barneveld leek er niet meer in te geloven. De massieve Brit verprutste eerst nog zes matchpijlen voordat hij de bizarre wedstrijd alsnog besliste, 5-4. Na vier mislukte pogingen in de halve eindstrijd in Frimley Green drong de 'Viking' op gedenkwaardige wijze door tot de finale van het belangrijkste darttoernooi ter wereld.