AMSTERDAM - FC Twente is het seizoen begonnen met een moeizame zege op NAC Breda. De Tukkers hadden het lastig in Breda, maar wonnen dankzij een benutte penalty van Marc Janko met 0-1.

Bryan Ruiz was volgens trainer Co Adriaanse voldoende hersteld van zijn blessure om in de basisopstelling te beginnen en hij liet zich in de beginfase gelden.

Met een mooie individuele actie gaf hij Steven Berghuis, die de geblesseerde Nacer Chadli verving, een levensgrote kans. De linksbuiten schoot van dichtbij echter hoog over. Na opnieuw een goede actie van Ruiz belandde de bal na ruim een kwartier spelen via een carambole op de bovenkant van de lat.

Sander Boschker, de vervanger van de geblesseerde Nikolai Michailov, zag na dik twintig minuten voor het eerst gevaar voor zich opdoemen. De Ajax-huurlingen Florian Jozefzoon en Roly Bonevacia vonden elkaar, maar laatstgenoemde kopte hard over.

Buitenkansje

FC Twente werd in het zadel geholpen door Jordy Buijs, die een domme overtreding beging op Peter Wisgerhof in het zestienmetergebied. Marc Janko wist wel raad met het buitenkansje en zette de formatie van Adriaanse in de 27e minuut op voorsprong.

Na de openingstreffer hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. NAC voetbalde goed mee en werd via een afstandsschot van Robert Schilder nog eenmaal gevaarlijk. Boschker stond echter op zijn post.

Vlak voor rust belandde een afgemeten voorzet van Ruiz bij Wisgerhof. De centrale verdediger kon zijn voet niet goed tegen de bal zetten en schoot naast.

Na de pauze ging NAC met de steun van het eigen publiek op zoek naar de gelijkmaker. Het leverde aanvankelijk weinig kansen op. Matthew Amoah was na een uur spelen nog het gevaarlijkst. Zijn schot ging echter in het zijnet.

Sporadisch gevaarlijk

FC Twente werd nog maar sporadisch gevaarlijk, maar was na zeventig minuten dicht bij de 0-2. Een kopbal van Luuk de Jong ging via de rug van Luijckx maar net naast.

Invaller en publiekslieveling Alex Schalk werd door trainer John Karelse ingebracht om meer druk te zetten op de defensie van de Tukkers. Hij was met een schot richting de korte hoek gevaarlijk, maar kwam niet tot scoren. Aan de andere kant was het de ingebrachte Denny Landzaat die de 0-2 op zijn schoen had. Hij wist het leer echter niet vol te raken.

Vlak voor tijd had Schalk NAC op gelijke hoogte moeten brengen. De topscorer van de voorbereiding miste in vrije positie met het hoofd, waardoor FC Twente een moeizame zege boekte.