AMSTERDAM - Ajax heeft in de eerste wedstrijd van het seizoen geen misstap begaan. In Doetinchem hadden de Amsterdammers het een helft lang lastig met De Graafschap, maar werd er alsnog overtuigend gewonnen; 1-4.

Bij Ajax droeg Theo Janssen de aanvoerdersband vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Jan Vertonghen. Trainer Frank de Boer gaf daarnaast de voorkeur aan vleugelaanvaller Derk Boerrigter boven Lorenzo Ebecilio.

Het was de thuisploeg die het sterkst aan de wedstrijd begon. De regerend landskampioen speelde in de beginfase slordig en moest het initiatief laten aan De Graafschap. Dat kwam mede doordat de Achterhoekers meer strijdlust tentoonspreidden.

Dankzij een sterke kopbal van Ted van de Pavert, die bij een hoekschop hoog boven de Ajax-verdediging uit toornde, kwam De Graafschap dan ook verrassend op een 1-0 voorsprong.

Betere

Ook na de openingstreffer bleef de thuisploeg dankzij de getoonde inzet het betere van het spel hebben. Een afstandsschot van Gregory van der Wiel gooide de verhoudingen echter overhoop.

Sluitpost Joost Terol kreeg de bal niet onder controle waardoor Miralem Sulejmani in de rebound de gelijkmaker kon binnenschieten. Vlak daarvoor kreeg Soufian El Hassnaoui, na een knap hakje van Yuri Rose, nog een kans de voorsprong te vergroten. Kenneth Vermeer greep echter tijdig in.

Boerrigter zorgde er na een half uur spelen voor dat Ajax de leiding in de wedstrijd nam. Hij werd door een mooie steekpass van Kolbeinn Sigthorsson weggestuurd en bleef oog in oog met Terol koel.

Strafschop

De Amsterdammers kregen twee minuten later de kans de wedstrijd al in het slot te gooien. Rose maakte in zijn eigen strafschopgebied hands. Siem de Jong slaagde er echter niet in het buitenkansje vanaf elf meter te benutten.

Na een uur spelen slaagde Ajax er alsnog in het duel te beslissen. Binnen een tijdsbestek van drie minuten troffen Sulejmani en Janssen, uit een vrije trap, doel. Op dat moment had Boerrigter een levensgrote kans op de 3-1 al laten liggen.

Serero

De Boer gebruikte de riante voorsprong om de Zuid-Afrikaan Thulani Serero zijn eerste minuten in de eredivisie te laten maken. Hij verving Sigthorsson.

In het slot van de wedstrijd veranderde het duel in een veredeld oefenpotje. Door de ruime overwinning gaat Ajax voorlopig aan de leiding in de eredivisie.