AMSTERDAM - AZ is sterk aan de eredivisie begonnen met een knappe zege op PSV. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek was in eigen huis met 3-1 te sterk voor de Brabanders.

Fred Rutten liet in de hoofdmacht van de bezoekers Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman en Dries Mertens debuteren. Bij AZ begon de kersverse Amerikaanse aanwinst Jozy Altidore nog op de bank.

PSV kwam stroef uit de startblokken in Alkmaar. Maarten Martens kwam na een kwartier spelen oog in oog met doelman Andreas Isaksson te staan, maar wist de kans niet te benutten.

De Belg maakte zijn misser tien minuten later goed met een wonderschone treffer na een voorzet van voormalig PSV'er Dirk Marcellis. De aanvallende middenvelder nam de bal midden in het strafschopgebied vol op de slof en volleerde het leer voorbij de Zweedse sluitpost.

Wijnaldum

AZ was op dat moment duidelijk de bovenliggende partij. Pas na de openingstreffer kwamen de bezoekers uit Eindhoven beter in het spel. Wijnaldum kreeg de grootste kans in die fase van de wedstrijd, maar faalde jammerlijk.

Even later stond de voormalige Feyenoorder helemaal vrij voor AZ-keeper Esteban Alvarado, die de nog altijd absente Sergio Romero vervangt in het Alkmaarse doel, maar Wijnaldum faalde wederom in de afronding.

Aansluiting

Nick Viergever toonde vervolgens de zorgelijke staat van de Eindhovense verdediging aan. Vanaf dertig meter legde hij zonder enig weerstand aan en poeierde de bal achter Isaksson, die niet volledig vrijuit ging bij de treffer.

Toch kon de ploeg van trainer Rutten met een enigszins goed gevoel de kleedkamer opzoeken. In de blessuretijd van de eerste helft was het Mertens die na een goede aanval het net wist te vinden voor de aansluitingstreffer.

Strafschop

Na de hervatting ontstond er een evenwichtiger spelbeeld zonder grote kansen. De meeste dreiging bij PSV ging uit van Wijnaldum. De aanvallende middenvelder wist na 65 minuten wederom het strafschopgebied van AZ binnen te dringen, waar hij werd neergelegd door Viergever.

Scheidsrechter Erik Braamhaar weigerde de bal echter op de stip te leggen en wuifde het incident weg. Meteen daarop maakte Altidore zijn debuut in de hoofdmacht bij AZ.

De Amerikaan kon zijn eerste optreden meteen opluisteren met een doelpunt. Na een geslaagde aanval over de flanken wist Adam Maher de bal knap voor te geven op Altidore die Isaksson wist te verschalken.

Rood

De spanning in de wedstrijd kwam vrijwel direct terug toen Braamhaar de Fin Niklas Moisander voor een hele lichte overtreding zijn tweede gele kaart gaf. Mertens krulde de bal uit de vrije trap bijna binnen, maar Alvarado wist met een uiterste inspanning de bal net buiten het doel te houden.

Ook met een man meer slaagde PSV er echter niet in grote uitgespeelde kansen te creëren. Het is voor het eerst in elf seizoenen tijd dat PSV in het openingsweekeinde verloor. In 2000 versloeg De Graafschap de destijds regerend kampioen met 2-0.