HEERENVEEN - SC Heerenveen is het nieuwe seizoen gestart met een teleurstellende 2-2 tegen NEC. De thuisclub verspeelde in de laatste vijf minuten, mede door een rode kaart voor Viktor Elm, een 2-0 voorsprong.

Bram Nuytinck en Stef Nijland maakten treffers van Oussama Assaidi en Luciano Narsingh ongedaan.

De eerste helft waren de aanvalslinies al snel de bovenliggende partij ten opzichte van de verdedigingen.

Positiewisselingen

Heerenveen had veel moeite met de positiewisselingen van het trio Nijland, Lasse Schöne en Melvin Platje.

Met name het constante uitzakken van de als centrumspits opgestelde Schöne bezorgde de Friese verdedigers kopzorgen.

Veel verder dan pogingen van afstand kwam NEC niet. Wel haalde doelman Brian Vandenbussche met een prachtige reflex een uithaal van Platje uit het doel, na knullig balverlies van Sven Kums.

Dreiging

Heerenveen was echter constant dreigend.

Luciano Narsingh en Oussama Assaidi bezorgden de NEC-defensie handen vol werk, maar de thuisclub slaagde er niet in Jasper Cillessen echt op de proef te stellen.

Eenmaal was de keeper kansloos, maar Assaidi schoot te hoog.

Direct na rust was het wel raak voor de Marokkaan, op aangeven van Filip Djuricic.

Openingstreffer

De jonge Serviër kreeg de bal op een presenteerblaadje van Cillessen en maakte daarna handig gebruik van de wanorde in de verdediging van NEC, hield het overzicht en bediende Assaidi.

Het gaf Heerenveen rust en de ploeg zakte wat in, loerend op de snelle tegenaanval.

Die kansen kwamen er ook, maar Cillessen bleek weer een betrouwbare sluitpost. Op een inzet van Djuricic was hij kansloos, maar de doelpuntenmaker gebruikte zijn hand en kreeg geel.

Terugkeer

De 2-0 kwam er even later toch. Assaidi zag de ruimte voor Narsingh, de rechtsbuiten troefde zijn tegenstander op snelheid af en schoof beheerst binnen.

Het bleek niet de beslissing, want een kopbal van Nuytinck en een intikker van Nijland, even daarvoor neergehaald door Elm (rood) leverden alsnog een punt op voor NEC.

RKC

RKC werd in vele prognoses voor het nieuwe voetbalseizoen als degradatiekandidaat nummer één bestempeld.

Maar de Waalwijkers, na een jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau, speelden thuis tegen Heracles zeker eredivisiewaardig. Door twee late treffers leverde het een dik verdiend punt op (2-2).

Combinatiespel

In de eerste helft werd er in Waalwijk meer over het weer dan over het voetbal gepraat. De hoosbui, die boven het stadionnetje van RKC losbarstte, had geen nadelige gevolgen voor de kwaliteit van het speelveld.

Het aardige combinatiespel van RKC werd steeds meer een gespreksonderwerp bij de 4000 kijkers.

Want de thuisclub, in aanvallend opzicht werd de selectie van trainer Ruud Brood versterkt met de huurlingen Rick ten Voorde (NEC) en Geoffrey Castillion (Ajax), trok zonder schroom richting het Almelose doel.

Pasveer

Daar werd Remko Pasveer voor de rust al drie keer op de proef gesteld. Hij grabbelde de bal na een afstandsschot van een derde aanwinst, oud-Feyenoorder Adil Aussar, tussen paal en lat weg.

Bij een inzet van Castillion stak hij succesvol een hand uit, bij een poging van Robert Braber voorkwam een voet van de doelman een Brabantse treffer.

Het doelpunt viel wel aan de andere kant. De enige kans van Heracles leidde direct tot succes. Na een vrije trap van Marko Vejinovic kon Everton in de 32e minuut de bal simpel binnen tikken, 0-1. De gehele tweede helft was RKC op zoek naar de gelijkmaker, maar die werd niet gevonden.

Veerkracht

De enige Almelose counter leek tien minuten voor tijd beslissend, Glynor Plet maakte na een pass van een andere invaller, Lerin Duarte, de 2-0.

De thuisploeg dreigde nat en teleur gesteld af te moeten druipen, maar de getoonde veerkracht bracht alsnog de 2-2 op het bord.

Robert Braber benutte een strafschop, de voorafgaande overtreding leverde Heracles-verdediger Antoine van der Linden rood op. Een kopbal van Ten Voorde zorgde voor een lang niet meer voorziene gerechtigheid.

Heerenveen verspeelt zege tegen NEC