AMSTERDAM – Robin Haase heeft het ATP-toernooi van Kitzbühel op zijn naam geschreven. De Nederlander was in de finale in drie sets te sterk voor de Spanjaard Albert Montanes: 6-4, 4-6, 6-1.

Haase is daarmee de eerste Nederlander sinds Martin Verkerk in 2004 die een ATP-toernooi op zijn naam schrijft.

Door zijn overwinning staat de Hagenaar volgende week voor het eerst in zijn carrière in de top vijftig van de wereld.

Haase startte goed aan de partij en won in de openingsset zonder al te veel problemen zijn servicegames. Bij de stand van 5-4 kreeg hij op de service van zijn Spaanse tegenstander drie setpoints, waarvan hij de derde wist te benutten door een onnodige fout van Montanes.

Servicebreaks

In de tweede set regende het servicebreaks. Montanes wist drie keer door de plotseling haperende service van de Nederlander te gaan. Haase kon de Spanjaard ‘slechts’ twee keer breken, waardoor de Spanjaard de set uiteindelijk naar zich toe trok met 6-4.

De Spaanse nummer vijftig van de wereld kon zijn goede spel uit de tweede set niet vasthouden in de derde set. Hij maakte veel onnodige fouten, waar Haase juist zijn goede vorm hervond.

De Hagenaar won vijf games achter elkaar. Bij de stand van 5-1 kreeg hij zijn eerste matchpoints, waarvan hij de tweede benutte.