ROTTERDAM - Feyenoord is de eerste koploper in de eredivisie. De ploeg van de nieuwe trainer Ronald Koeman versloeg vrijdagavond stadgenoot Excelsior op Woudestein in een matige ouverture: 0-2.

''We worden kampioen!'', zongen de uitgelaten fans van de nummer 10 van het vorige seizoen met gevoel voor humor.

Technisch directeur Martin van Geel bevestigde eerder op de dag nog maar eens dat het armlastige Feyenoord deze laatste transfermaand blijft zoeken naar offensieve spelers met scorend vermogen.

Kwaliteitsimpuls

Bas Dost (sc Heerenveen), Lex Immers (ADO Den Haag) en Ryo Miyaichi (Arsenal) zijn nog altijd belangrijke kandidaten om de Rotterdamse aanvalslinie te versterken.

Waarom de technische leiding van Feyenoord de selectie nog een kwaliteitsimpuls wil geven, bleek eens te meer op Woudestein.

Met het vertrek van Georginio Wijnaldum (PSV) en Luc Castaignos (Internazionale) leverde de voormalige topclub liefst 29 treffers in. Wie de meeste doelpunten dit seizoen voor Feyenoord moet gaan maken, is nog onduidelijk.

Dominantie

In de eerste helft kreeg het dominante Feyenoord, met drie debutanten (de voormalige Excelsiorspelers Kaj Ramsteijn, Jordy Clasie en Guyon Fernandez), voldoende kansen op een doelpunt.

Met name middenvelder Leroy Fer, die sterk speelde, kwam een paar keer in scoringspositie. Doelman Wesley de Ruiter bleef met het nodige geluk overeind.

Ook de hoekige Sekou Cissé en linkspoot Jerson Cabral, een tikje onwennig op de rechterflank, lieten goede kansen liggen. Op het middenveld maakte de kleine Clasie een aardige indruk.

Beslissing

De tweede helft begon met een grote kans voor Excelsior. Roland Alberg tikte de bal in riante positie naast.

Het was uiteindelijk Fernandez die in de 56e minuut dankzij slecht uitverdedigen bij de thuisploeg de eredivisie open schoot, 0-1.

Met een eigen doelpunt van Leen van Steensel, na goed doorzetten van Cabral, verdween de spanning uit de derby. Tim Vincken (ex-Feyenoord) kopte in de slotfase nog wel op de lat.