HEERENVEEN - Mark Tuitert heeft zaterdag bij de EK allround in Heerenveen de 1500 meter gewonnen in 1.47,41. De Nederlandse schaatser vergrootte daarmee zijn voorsprong in het algemeen klassement.

Achter Tuitert werd de Rus Jevgeni Lalenkov tweede (1.48,01), vóór Carl Verheijen (1.48,80). In de totaalstand staat Verheijen tweede, voor Jochem Uytdehaage. Op de 10 kilometer heeft Tuitert bijna een halve minuut voorsprong op Verheijen.

Desondanks wilde Tuitert nog geen voorschot nemen op de titel. "Ik moet nu gewoon een goede 10 kilometer rijden. Dan zien we het wel. Feit is dat ik nog nooit zo goed heb gereden als nu. Bovendien bleek vrijdag al dat mijn 5 kilometer goed was. Veranderingen in mijn trainingsaanpak leveren resultaat op. Ik hoop dat dat ook opgaat voor de langste afstand."

Voor de 23-jarige Tuitert zou het zijn eerste internationale kampioenschap zijn. Vorig jaar werd hij derde op het EK, achter Gianni Romme en Rintje Ritsma. Tuitert debuteerde in 2001 op een Europese titelstrijd, in Baselga. In kansrijke positie kwam hij destijds ten val.

Beslissend

Verheijen zei de hoop op de titel nog niet te hebben opgegeven. "Ik neem niet al bij voorbaat genoegen met de tweede plaats. Op de .000 meter ga ik er voor. Dat ik boven mezelf moet uitstijgen om alsnog kampioen te worden is duidelijk. Het gat dat Tuitert heeft geslagen is aanzienlijk."

Beslissend noemde Verheijen voorlopig de 5000 meter van vrijdag. "Daarin heeft Tuitert ten opzichte van mij nauwelijks terrein prijsgegeven. Mijn tijden op de 1500 en 5000 meter waren goed, daaraan heeft het niet gelegen."

Groenewold wint bij vrouwen

Renate Groenewold won bij de vrouwen de 1500 meter. De Groningse schaatsster klokte op die afstand een tijd van 1.57,81 en bleef daarmee topfavoriete Anni Friesinger voor. De Duitse, die de titelverdedigster is, kwam tot een tijd van 1.58,24 en handhaafde daarmee haar leidende positie.

Na twee afstanden heeft Friesinger een ruime voorsprong op haar landgenote Claudia Pechstein, die derde werd op de 1500 meter. Wieteke Cramer staat derde in het tussenklassement. De Friezin finishte na 2.00,20 (vierde). Groenewold staat dankzij haar zege op de 1500 meter vierde in de rangschikking, vlak achter Cramer.

De Loor kwam in Thialf, ondanks een fikse misslag in de aanvangsfase, tot een tijd van 2.00,46. Gretha Smit verbeterde op de 1500 meter haar persoonlijk record. Ze bereikte na 2.02,22 de finish en werd op die afstand zevende.