ZWOLLE - De Nederlandse dames hebben op de 5 kilometer aflossing goud veroverd bij de EK inline-skaten. Bianca Roosenboom, Elma de Vries en Manon Kamminga reden door goed teamwerk naar de eerste plek.

Kamminga kon in de slotronde op het laatste rechte stuk de koppositie grijpen en zorgde uiteindelijk voor de gouden medaille. Duitsland werd tweede, voor Italië.

“Hier hebben we zo lang op gewacht. Het was echt teamwork, en nu is het eindelijk gelukt”, zei De Vries.

Kamminga ging in derde positie de laatste ronde van 550 meter in. Ze slaagde erin op te schuiven naar voren, waarna een lange zij-aan-zij-eindsprint volgde met de Duitse sprintster Gegner.

In dezelfde samenstelling veroverde de Nederlandse vrouwenploeg afgelopen jaar brons op het WK. Verder behaalden de vrouwen al driemaal zilver op de aflossing op de weg op het EK.

Mannen

De heren eindigden op de vijfde plek. Michel Mulder, Ronald Mulder en Crispijn Ariëns zagen België, met opnieuw de ijzersterke Bart Swings, als eerste eindigen. Frankrijk greep het zilver, Italië brons. Duitsland werd vierde.

Mulder

Michel Mulder is tweede geëindigd in de finale van de 500 meter. De 25-jarige Nederlander kwam net tekort voor goud, dat was bestemd voor de Spanjaard Isoseba Fernandes. De Fransman Nicolas Pelloquin greep het brons.

Mulder plaatste zich vanochtend zonder moeite voor de finales en daarin leek hij ook op weg naar de zege. Fernandes kwam echter sneller uit de laatste bocht en kon Mulder zodoende voorbij komen.

Dubbele gevoelens

Mulder is blij met zijn derde medaille die hij heeft gewonnen op dit EK, maar tegelijkertijd ook teleurgesteld dat het wéér geen goud is.

“Ik ben op waarde geklopt. Die jongen sprintte me op het laatste rechte stuk voorbij", zei de 25-jarige geboren Zwollenaar over de winnaar, Fernandez.

“Ik heb het hele jaar geroepen dat ik hier goud wilde winnen”, aldus Mulder.

“Ik was heel gretig. Ik dacht de goede tactiek te hebben gevonden, maar er stond op het laatste rechte stuk iets meer tegenwind dat ik had verwacht.”

Ronald Mulder

Broer Ronald haalde de finale niet door een valpartij in de halve finale door toedoen van de Fransman Le Pivert, die vervolgens werd gediskwalificeerd.

Hij kreeg in het ziekenhuis hechtingen in zijn kin en werd behandeld aan zijn schaafwonden.

“Heel jammer natuurlijk, maar zoiets kan gebeuren. Achter me voelde ik wel dat ik met iemand in contact kwam, maar ik weet niet wie het was en ik kijk er ook niemand op aan.”

Vrouwen

De vrouwenfinale werd een prooi voor de Duitse allrounder Sabine Berg, die donderdag ook won op de afvalkoers en zaterdag huizenhoog favoriet is op de marathon; ze won die al drie jaar op rij.

Het zilver was voor de Italiaanse titelverdedigster Erika Zanetti, ook vice-wereldkampioen op dit nummer. Desire Contenti (Italië) werd evenals vorig jaar derde.