AMSTERDAM - Robin Haase heeft zich vrijdag gekwalificeerd voor de finale van het ATP-toernooi in Kitzbühel. De 24-jarige Hagenaar toonde zich in de halve eindstrijd te sterk voor Joao Souza.

De Braziliaan, nummer 110 van de wereld, verloor met 6-1, 6-7 (3) en 6-4. Donderdag rekende Haase al af met de als tweede geplaatste Feliciano Lopez en de als zesde ingeschaalde Andreas Seppi.

"Veel beter kan het niet gaan. Allen nog winnen'', zei hij na de partij. ''Ik heb erg goed gespeeld, sloeg de ballen diep en serveerde sterk. Alleen in de tweede set zat het even tegen.''

"Hij was toen beter in de tiebreak. In de derde set nam ik het initiatief weer'', zei Haase, die veertien aces sloeg.

Montanes

In de eindstrijd neemt hij het op tegen Albert Montanes. De ongeplaatste Spanjaard rekende in de halve eindstrijd af met Juan Ignacio Chela, de nummer een van de plaatsingslijst: 6-2, 7-5.

"Een grote naam. Ik zal hoe dan ook vol aan de bak moeten. Ik heb tegen hem nog niet eerder gespeeld. Ik zal voor de finale zeker wat meer spanning voelen.''

Voor Montanes, nummer vijftig op de wereldranglijst, is de eindstrijd in Kitzbühel zijn tiende finale. Vijf keer won de Spanjaard een toernooi, vier keer stapte hij als verliezer van de baan.

Sluiter

De laatste Nederlander die in een ATP-finale stond, was Raemon Sluiter in 2009. De Rotterdammer verloor destijds de eindstrijd in Rosmalen van Benjamin Becker.

Martin Verkerk was in 2004 in Amersfoort de laatste Nederlandse winnaar van een ATP-toernooi.

Schalken

Als Haase aan het langste eind trekt in de finale, treedt hij ook in de voetsporen van Sjeng Schalken, die in 2003 als laatste Nederlander een ATP-evenement buiten Nederland won. De Limburger zegevierde acht jaar geleden in het Braziliaanse Costa do Sauipe.

Door zijn prestaties van deze week zal Haase maandag, wanneer de nieuwe wereldranglijst wordt gepubliceerd, in de top vijftig staan. Momenteel is hij de mondiale nummer 53.