ENSCHEDE - FC Twente speelt de eerste thuiswedstrijd dit seizoen in de eredivisie in de eigen Grolsch Veste. De herstelwerkzaamheden in het nieuwe deel van het stadion, dat begin juli instortte, zijn daarvoor ver genoeg gevorderd. De eerste ontmoeting is op 13 augustus tegen AZ.

Voorzitter Joop Munsterman verwacht dat het stadion inclusief dak volledig gereed is als de club op 29 oktober thuis speelt tegen PSV.

Tegen AZ kunnen in elk geval 20.000 bezoekers het duel bijwonen, mogelijk zelfs meer. Dat zal in de komende duels, afhankelijk van hoe de werkzaamheden vorderen, wat wisselend zijn.

Als de constructie van de tweede ring is voltooid, kunnen er 30.000 man in; in de periode dat het dak erop wordt gezet, zijn dat er weer minder. In elk geval hoeft FC Twente niet meer uit te wijken, ook niet voor de Europese wedstrijd tegen Benfica.

Herdenking

Ondanks de tegenslag verwacht Munsterman dat de begroting, geraamd op 45 miljoen euro, kan worden gehaald. "De financiële schade lijkt mee te vallen", zei de voorzitter.

In elk geval zal de "opening" van het vernieuwde stadion tegen PSV niet met festiviteiten gepaard gaan. Munsterman: "Het krijgt eerder het karakter van een herdenking. We denken aan iets permanents. Twee mensen hebben bij de ramp het leven verloren. Dit wordt helaas een onderdeel van de historie van onze club."

Neerslachtigheid

Volgens trainer Co Adriaanse is de impact van de gebeurtenissen ook op de spelersgroep groot geweest.

"Er heeft een vorm van neerslachtigheid in de groep gezeten. Het heeft ook veel sportieve consequenties gehad. Tot nu toe hebben we bijvoorbeeld nog niet één wedstrijd thuis kunnen spelen. Het trainingskamp is niet afgemaakt, er was geen open dag. Hoe gek het ook klinkt, op de een of andere manier brengt een dergelijke gebeurtenis de selectie ook weer dichter bij elkaar."