AMSTERDAM - Ajax kan zondag bij de competitieouverture tegen De Graafschap geen beroep doen op Jan Vertonghen.

De Belgische verdediger heeft nog steeds last van zijn lies. Aras Özbiliz zal vanwege een rugblessure eveneens ontbreken in Doetinchem.

Volgens trainer Frank de Boer is Ajax klaar voor de competitiestart. “Dat hebben we vorige week tegen FC Twente in de strijd om de Johan Cruijff Schaal laten zien. Ik ben er trots op dat we favoriet zijn. Ik wil dat de spelers stapjes maken richting volwassenheid, ze zijn nog jong.”

Nieuwe keeper

Ajax en AS Roma rondden donderdag de transfer van Maarten Stekelenburg af. De Boer wil graag een vervanger halen die met Kenneth Vermeer de strijd aan moet gaan.

“Een nieuwe keeper moet in onze filosofie passen. Goed meevoetballen is een vereiste, dat moeten we hem niet aanleren.”

Castillion

Ook Geoffrey Castillion speelt komend seizoen niet in Amsterdam. De spits wordt verhuurd aan het naar de eredivisie gepromoveerde RKC Waalwijk.

“Een goede stap voor hem”, meent De Boer. “Bij Ajax komt hij niet aan spelen toe. Hij moet mentaal en fysiek sterker worden. Dit is de laatste kans voor hem om geen ‘hoopvoetballer’ te blijven.”

De toekomst van Jan Arie van der Heijden is nog onduidelijk. "Als er een club komt die hem wil kopen of verhuren werken we daaraan mee."

Sigthorsson

De Boer is blij met de gretigheid van zijn nieuwe aanvalsleider Kolbeinn Sigthorsson. “Logisch dat hij zegt dat hij er twintig wil maken."

"Dat is een normaal aantal, maar als hij er vijftien maakt en we worden kampioen, dan is het ook goed. Ik pin hem niet op een aantal vast.”