LIBEREC - AZ begint zondag met een redelijk goed gevoel aan de zware thuiswedstrijd tegen PSV. De Alkmaarse ploeg bereikte donderdag in Tsjechië de vierde en laatste voorronde van de Europa League.

De brigade van trainer Gertjan Verbeek hield het middelmatige FK Jablonec met 1-1 in bedwang. Charlison Benschop maakte vlak voor de rust het doelpunt namens AZ, dat vorige week met 2-0 zegevierde.

Zonder groots te voetballen kwam AZ, in dezelfde opstelling als vorige week, in de eerste helft nauwelijks in de problemen. Jablonec was alleen met een aantal hoge voorzetten gevaarlijk. De soms onrustige doelman Esteban bleef een tikje moeizaam overeind.

Aanvallend ging er van AZ evenmin veel dreiging uit. In de slotfase van de eerste helft drong de Alkmaarse ploeg nog wel sterk aan. Het offensiefje leidde tot twee kansen. Simon Poulsen schoot eerst nog naast uit een kansrijke situatie.

Bekeken goal

Op slag van rust was het toch raak voor AZ uit de eerste vloeiende aanval. Aanvalsleider Ruud Boymans liet een voorzet van Brett Holman slim lopen waarna Benschop doel trof met een bekeken schot, 0-1.

Benschop was kort na de rust iets te zelfzuchtig na een fout van doelman Michal Spit. Hij schoot vanuit een scherpe hoek onzuiver in, terwijl Boymans er veel beter voor stond. Kort daarna greep doelman Esteban bekwaam in bij twee grote kansen voor de thuisploeg.

Gelijkmaker

AZ verzuimde in de slotfase meer afstand te nemen van Jablonec. Mede daardoor kon de thuisclub tien minuten voor tijd op gelijke hoogte komen.

Lubos Loucka knalde uit een hoekschop knap raak, 1-1. Verder liet het bij vlagen slordige AZ het niet meer komen.