AMSTERDAM - In een uitverkochte Amsterdam Arena heeft Edwin van der Sar woensdag afscheid genomen als profvoetballer.

Een dreamteam van de recordinternational won met 2-1 van Ajax. Tien minuten voor tijd zorgde Dennis Bergkamp voor de beslissing, op aangeven van Wayne Rooney.

Louis Saha tekende vlak na de hervatting voor de openingstreffer, Derk Boerrigter maakte namens de Amsterdammers gelijk.

Publiekswissel

Vlak voor tijd kreeg Van der Sar een publiekswissel. "Dit doet me heel veel", zei de recordinternational. "Onbeschrijflijk dit, zoveel mensen", vervolgde hij. “Je weet dat je iets hebt betekend voor het Nederlandse voetbal, voor Manchester United en voor Ajax, maar zo'n opkomst verwachtte ik niet. Deze avond zal ik nooit vergeten."

Voor het dreamteam van de afzwaaiende recordinternational speelden veel spelers van Manchester United, de laatste werkgever van Van der Sar. Ook Dirk Kuijt, John Heitinga en Boudewijn Zenden gaven acte de présence.

Hoofdwedstrijd

Ajax versus het dreamteam van Van der Sar was de hoofdwedstrijd van twee keer een half uur tijdens een avond waarop het publiek zowel de jeugd als de toppers van weleer kreeg te zien.

De avond begon met een duel tussen de D1 van Ajax en de D1 van Manchester United, met Joe van der Sar, zoon van, op doel. De wedstrijd van twee helften van tien minuten eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Zege Ajax '95

Vervolgens kwamen de ploegen van Ajax ’95 (gecoacht door Louis van Gaal) en Oranje ’98 (onder leiding van Guus Hiddink) op het veld.

Van der Sar verdedigde het doel bij Ajax ’95, een team met onder anderen Danny Blind, Nwankwo Kanu, Finidi George, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, de broertjes De Boer en Marc Overmars. Alleen Jari Litmanen en Clarence Seedorf, beiden verhinderd, ontbraken.

Bij Oranje ’98 maakten onder anderen Wim Jonk, Dennis Bergkamp, André Ooijer, Ruud Hesp, Richard Witschge, Giovanni van Bronckhorst en Pierre van Hooijdonk hun opwachting.

De ontmoeting van twee keer twintig minuten werd gewonnen door Ajax’ 95, dankzij een prachtige treffer van Overmars.

Recordinternational

Van der Sar won met Ajax en Manchester United de Champions League en wereldbeker. Hij verdedigde ook het doel van Juventus en Fulham.

De recordinternational stond maar liefst 130 keer onder de lat tijdens een duel van het Nederlands elftal.