ALMERE - De gemeenteraad van Almere heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor het Omniworldproject. Het gaat daarbij om de bouw van een voetbalstadion en een multifunctioneel sportcentrum in de nieuw te ontwikkelen wijk Almere Poort. De investeringskosten van het project zijn ongeveer 109 miljoen euro. Eind 2004 moeten het stadion en het indoorsportcentrum gereed zijn.

Na drie jaar plannen maken en overleggen kreeg het voorstel van het college een ruime meerderheid van de raad achter zich. Vier raadsleden stemden tegen omdat zij de financiële onderbouwing te mager vonden. Omniworld maakt deel uit van het stedebouwkundige centrumplan.

Met een expositiehal, een congrescentrum met hotel, kantoren, woningen, horeca en winkels wordt Omniworld het belangrijkste deel van het nieuwe stadsdeel Almere Poort.

De exploitatie van Omniworld komt in handen van de NV Sportcomplex Almere. De grondexploitatie en de bouwopdracht vallen onder de gemeente, die bovendien de exploitatie van parkeergarages voor haar rekening neemt. De gemeente draagt ruim 9 miljoen euro bij aan de NV Sportcomplex Almere en zal in 2004 ook nog eens een lening van ruim 8 miljoen euro verstrekken.

Voorts krijgt de NV de gebouwen voor de eerste tien jaar voor 1 euro te huur aangeboden. Het indoorsportcentrum wordt de thuishaven van de basketballers en volleyballers van Omniworld, die momenteel al op het hoogste nationale niveau acteren. De voetbaltak van Omniworld hoopt binnen enkele jaren een licentie van de KNVB te krijgen waarmee zij het betaalde voetbal kunnen binnenstappen.