AMSTERDAM - De kans bestaat dat de Verenigde Staten in 2013 twee Formule 1-Grands Prix rijk is. Naast de race in Texas, die in 2012 voor het eerst op de kalender verschijnt, zijn oude plannen om de koningsklasse naar New Jersey te halen nieuw leven in geblazen.

De burgemeesters van Weehawken en West New York zijn in gesprek met private investeerders om het evenement op poten te zetten voor 2013. De beoogde locatie is een stratencircuit aan de New Jersey-kant van de Hudson-rivier met op de achtergrond de skyline van Manhattan.

Een voorwaarde voor het slagen van het plek is dat de organisatie de eigen broek op kan houden en geen beroep hoeft te doen op belastinggelden. De bouw van het Circuit of the Americas in Texas leverde flink wat weerstand op van de lokale bevolking, omdat de overheid daaraan een bijdrage levert.

"In deze onzekere economische tijden waarin elke financiële injectie welkom is, zou een Formule 1-race een zeer positieve boost voor onze inwoners kunnen zijn", lieten de burgemeesters Richard Turner en Felix Roque in een verklaring optekenen.

Compensatie

"We moeten ervoor zorgen dat de inkomsten van een mogelijke race in onze stad eerlijk verdeeld worden en dat er geen belastinggeld wordt verspild. De groep investeerders heeft al gezegd dat onze steden elk jaar gecompenseerd worden."

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is fan van de plannen om een Grand Prix in New Jersey te houden. "Het zou fantastisch zijn, met de wolkenkrabbers van Manhattan op de achtergrond. Een circuit op vijftien minuten van het centrum van New York zou geweldig zijn."