AMSTERDAM - Max van Heeswijk (38) heeft tegenover NUsport bekend doping te hebben gebruikt gedurende zijn carrière. De voormalig renner van onder andere Motorola, US Postal, Discovery en Rabobank gaf tijdens een interview toe dat het om epo ging.

De weerslag van het gesprek staat in het nieuwste magazine van NUsport.

Van Heeswijk was prof van 1995 tot en met 2008. In zijn loopbaan won hij een aantal belangrijke koersen (waaronder twee etappes in de Ronde van Spanje) en hij was de laatste Nederlandse drager van de leiderstrui in de Ronde van Spanje, in 2004, zijn beste seizoen.

De Limburger maakte lange tijd deel uit van de ploeg van Lance Armstrong, Floyd Landis, George Hincapie en Tyler Hamilton. Allen momenteel onderdeel van het FDA-onderzoek van agent Jeff Novitzky naar de handel en wandel van US Postal.

Aangifte

Van Heeswijk deed zijn onthulling in een interview dat plaatsvond op 17 juni. Na het interview dat een uur duurde, ontvreemdde Van Heeswijk de diskette met daarop de opname van het gesprek. Hij deponeerde de geluidsdrager in de prullenbak, ging er voor staan en weigerde de diskette vervolgens terug te geven.

NUsport heeft na die ochtend van het interview herhaaldelijk contact gezocht met Van Heeswijk. Van Heeswijk reageerde niet op telefoontjes en sms-berichten. Daarop is aangifte gedaan van ontvreemding bij de plaatselijke politie.

Ontkenning

Nadat NUsport Van Heeswijk een aantal dagen geleden per aangetekende post het verhaal had opgestuurd reageerde hij wel, met de mededeling dat hij nooit had gezegd epo te hebben gebruikt en dat hij geen bekentenis heeft afgelegd, maar niet wil reageren op het verhaal.

NUsport-hoofdredacteur Richard Plugge geeft een toelichting op de gang van zaken rondom het interview met Van Heeswijk.