Een gigantisch omkoopschandaal, waarbij werknemers van in totaal achttien clubs betrokken zijn. Ra-ra, in welk voetballand zou dat zich allemaal afspelen?

Vooroordelen zijn natuurlijk hartstikke slecht enzo, maar wanneer mijn oog valt op een artikel over een groot omkoop- en gokschandaal in een Europees voetballand, denk ik doorgaans niet in eerste instantie aan Scandinavië.

Het is heel gek, maar ik denk dan toch eerder aan - hoe zeg ik dat - landen met een wat hogere zomertemperatuur en een wat lagere breedtegraad, waar ze lekkere wijn en olijven hebben. Of aan België natuurlijk, die lieflijke mediterrane enclave in het noorden.

Het is oppassen met zulke vooroordelen, want je weet maar nooit hoe diep de belchinezen al in het Nederlandse voetbal zijn binnengedrongen, maar niettemin: het lullige met vooroordelen is dat ze zo verrekt vaak kloppen. Gokschandaal in het voetbal? Het zullen die corrupte, mafiose pizza's wel weer wezen.

Presidenten

Altijd wanneer ik zoiets denk, zou ik graag door de werkelijkheid op de vingers getikt worden: "U dacht alweer aan Italië, meneertje Pot? Nou, mooi niet: het is Zweden! Ha, daar kijkt u van op. Daar lopen de machines van het stigmatiseerfabriekje in uw bekrompen hoofd lelijk vast, niet?"

Maar dat gebeurt dus nooit. Het is altijd tóch weer gewoon Italië.

Na twee maanden vooronderzoek naar de verschillende gevallen van match-fixing zijn de aanklachten openbaar gemaakt: 26 spelers en bestuurders, onder wie zelfs enkele clubpresidenten, werkzaam bij in totaal achttien clubs, waarvan twee in de Serie A. De verhoren beginnen deze week.

Godfather

Als we wat verder inzoomen, wordt het toch nog een beetje verrassend: één van de twee verdachte Serie A-clubs is namelijk het deze zomer in de hoogste afdeling teruggekeerde Atalanta. Uit Bergamo, een stad die in Italië bekend schijnt te staan als uitzonderlijk recht in de leer.

Bergamo is een stad met een lage Godfather/Sopranos-coëfficiënt. De Engelse journalist James Horncastle wijst erop dat onderzoek heeft uitgewezen dat alleen inwoners van Milaan een nog groter deel van hun inkomen netjes aan de Belastingdienst opgeven dan de Bergamezen.

Doni

Eén van de verdachte Atalanta-wedstrijden is hun thuisduel tegen Piacenza, afgelopen seizoen in de Serie B. De voetbalbond FICG constateerde dat enkele drieste gokkers rekenden op minimaal drie Atalanta-doelpunten in de eerste helft, en daar opmerkelijk hoge bedragen op inzetten.

En ja hoor, wat een toeval: bij rust was het 3-0, mede door twee opvallend makkelijk gegeven strafschoppen, die werden benut door veteraan en publiekslieveling Cristiano Doni, met 103 doelpunten clubtopscorer en in 2008 uitgeroepen tot ereburger van de stad Bergamo.

Nu moet Doni zich verantwoorden voor de onderzoekscommissie van aanklager Stefano Palazzi. Hij zou voor drie jaar geschorst kunnen worden, wat vrijwel zeker het onmiddellijke einde van zijn loopbaan zou betekenen: hij is 38 jaar.

Kin

De aanhang van Atalanta, nee, de héle bevolking van Bergamo is geschokt: de in Rome geboren Doni is Bergameser dan de Bergamezen zelf, hartje van goud, die doet zulke dingen niet. Een protestmars onder het motto 'handen af van Atalanta' bracht duizenden supporters op de been.

Doni werd jaren geleden ook al eens verdacht van match-fixing. Toen werd hij vrijgesproken en sindsdien houdt hij na elk gescoord doelpunt trots een hand onder zijn kin, om aan te geven dat hij zijn goal met opgeheven hoofd kan vieren.

Rivaal

De aanklager zegt dat de onderste steen snel boven zal liggen. Jaja. Net zo snel als AS Roma transfersommen afbetaalt, vermoed ik. Je zou eerder vermoeden dat jongere aangeklaagden wellicht nog iets hebben aan de pas ingevoerde nieuwe wet van premier Silvio Berlusconi, die verdachten in staat stelt hun zaak te rekken totdat de feiten verjaard zijn. Die nieuwe wet staat bekend als Berlusconi's 'ego-wet' omdat hij - geheel toevallig - de premier zélf goed van pas komt.

Cristiano Doni zal er niets aan hebben: die bereikt zelf eerder zijn houdbaarheidsdatum dan de hem ten laste gelegde feiten. Wil die ooit nog een Atalanta-shirt dragen, zal er snel een ontsnappingsclausule voor hem verzonnen moeten worden. Zijn ze goed in, in Italië.

Maar wacht: Berlusconi is voor Milan. Rivaal van Atalanta.

Doni is de sigaar.