HEERDE - Ronald Mulder heeft de gouden medaille op de 500 meter sprint van het EK inline-skaten gewonnen. Dat is zijn tweede zege na de 300 meter van zaterdag.

Mulder, die vanaf komende winter schaatst voor het team van Control, wist de Fransman Nicolas Pelloquin nipt voor te blijven. Ioseba Fernandez uit Spanje werd derde.

“Zo hoort een 500 meter te zijn. Fantastisch,” straalde Mulder na afloop. Hij moest het opnemen tegen een blok van twee Fransen en de Spaanse sprinter Ioseba Fernandez.

“Je moet zorgen dat je er geen twee voor je hebt,” verklaarde Mulder zijn aanpak. In de laatste ronde werd het een tweestrijd tussen Pelloquin en Mulder. “Hij verwachtte waarschijnlijk dat ik binnendoor zou komen, hij ging wat naar binnen. Ik pakte het kleinste gaatje aan de buitenkant,” zei Mulder.

Berga

Ingmar Berga veroverde later op de avond brons op de 10 km punten/afvalkoers. De Belgische titelverdediger Bart Swings reed met overmacht naar zijn tweede gouden medaille.

Berga leek als laatste af te vallen, maar werd na lang beraad toch als derde uitgeroepen.

De Spanjaard Patxi Peula bleef na uitschakeling nog doorrijden en daardoor liet de jury nog eenmaal een rijder afvallen. Dit was Berga, maar dit bleek onterecht.

Prachtig

“Het is fantastisch om voor zoveel enthousiast publiek te mogen winnen. Pelloquin was de laatste jaren dé sprinter op de piste, om hem dan twee keer zo te kloppen is prachtig.”

Bianca Roosenboom won bij de vrouwen zilver nadat de Duitse Sabine Berg gedeklasseerd was.

Jana Gegner won het goud bij de vrouwen. Het brons ging naar de Italiaanse Erika Zanetti.