ROTTERDAM - Feyenoord heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen zondag afgesloten met een nederlaag tegen Malaga.

Het elftal van de nieuwe trainer Ronald Koeman, die voor het eerst op de bank zat, ging in De Kuip met 2-0 onderuit tegen de ambitieuze club uit Spanje.

Monreal maakte kort na rust via de voet van Kelvin Leerdam de eerste treffer. Kris tekende voor de tweede.

Koeman begon afgelopen maandag aan zijn baan in Rotterdam. De oud-speler van Feyenoord is de opvolger van de door de spelersgroep weggestemde Mario Been.

Van Nistelrooij

Malaga, dat zich deze zomer spectaculair versterkte met onder anderen Ruud van Nistelrooij en Joris Mathijsen, was duidelijk te sterk voor Feyenoord.

In de tweede helft liet het jonge elftal van Koeman een paar aardige dingen zien, maar veel indruk maakte Feyenoord niet.

Gematigd tevreden

Bezorgd was Koeman niet na de kansloze nederlaag. Daarvoor is het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen ook veel te groot. ''We spelen gelukkig niet elke week tegen zo'n ploeg'', aldus Koeman.

De oefenmeester begint vrijdag met zijn jonge elftal aan de competitie. ''Ik denk dat we klaar zijn voor Excelsior. Maar zekerheid in het voetbal heb je nooit.''

Andere weg

Onder Koeman heeft Feyenoord een andere lijn ingezet dan onder diens voorganger Mario Been. ''Fysiologisch laten we alles tot de wedstrijd tegen Excelsior hetzelfde, maar ik doe het op het veld wel anders."

"Ik wil dat we sneller druk zetten naar voren en verder van de eigen goal af spelen. Voetballen doe je ook met je hoofd en daar hoort bijvoorbeeld bij elkaar op het juiste been inspelen. Daar hebben we de afgelopen dagen op gehamerd.''

De nieuwe trainer zag een aantal lichtpuntjes tegen Malaga. ''De organisatie stond aardig goed en we hebben niet veel weggegeven. Maar om zelf kansen te creëren, moeten we slimmer zijn.''

Gebrek aan alternatieven

Als iets duidelijk werd tegen Malaga, is het wel dat de Rotterdammers snakken naar een spits. Bij gebrek aan alternatieven posteerde Koeman alleen twee man op de flanken en moest Ricky van Haaren vanaf het middenveld regelmatig opduiken in de spits.

Vijf dagen voor de start van de competitie oogde Feyenoord onmachtig. ''We moeten kiezen voor varianten als deze. De situatie van de club is namelijk niet makkelijk'', aldus Koeman.

Feyenoord heeft nauwelijks ruimte om te investeren en is dus afhankelijk van een goedkoop buitenkansje. ''Wij zijn wat dat betreft niet de enige, ook Ajax wil nog een spits hebben. Maar het is duidelijk dat we behalve Guyon Fernandez geen ander type spits hebben.''

Ook op het middenveld zijn de keuzes voor Koeman schaars. Tegen Malaga stonden veel van dezelfde type spelers op het veld. ''Veel jongens zijn klein en fysiek niet zo sterk. Onze kwaliteiten liggen in het voetballende gedeelte. We proberen te spelen naar de kwaliteiten die er zijn.''