AMSTERDAM - De Grand Prix van Hongarije is gewonnen door Jenson Button. De McLaren-coureur hield het hoofd koel in een chaotische race op de Hungaroring. WK-leider Sebastian Vettel legde beslag op de tweede plaats, gevolgd door Fernando Alonso van Ferrari.

Lewis Hamilton leek lang op weg naar de zege, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. Die pakte de McLaren-coureur in de slotfase af van Mark Webber, de Red Bull-coureur die als vijfde over de streep kwam.

Voorafgaand aan de start van de race regende het ongeveer een half uur lang boven de Hungaroring, waardoor het veld moest vertrekken op intermediate-banden. Vettel had vanaf pole position verreweg de beste start, gevolgd door beide McLarens, die in de eerste twee bochten vooral met elkaar in gevecht waren.

De coureurs hadden duidelijk moeite om op de glibberige baan de controle over hun auto te houden. De eerste die daar goed in slaagde was Hamilton, die al vrij snel opdook in de spiegels van Vettel. De WK-leider hield slechts enkele ronden stand onder de druk van de McLaren-coureur, waarna Hamilton de leiding greep.

Mooie gevechten

Vervolgens ontstond een fase waarin de baan snel opdroogde. Hamilton had duidelijk het hoogste tempo en liep weg bij zijn achtervolgers. Verder naar achteren ontstonden mooie gevechten tussen Webber, Alonso en de beide goed gestarte Mercedessen.

Al na elf ronden vond Webber de baan droog genoeg om bij zijn team slick-banden te halen. De snelle tijden van de Australiër deden zijn concurrenten besluiten om ook de pit op te zoeken, met enkele positiewisselingen tot gevolg.

In de 25ste ronde dreigde de safetycar naar buiten te moeten komen vanwege de Renault van Nick Heidfeld, die bij zijn pitstop vlam vatte. De Duitser reed de pitsstraat uit en parkeerde zijn auto langs de kant, waarna hij zo snel mogelijk de bolide verliet.

Opstomende Alonso

Hamilton bleef onderwijl comfortabel aan de leiding, met zijn teamgenoot Button achter hem. Achter het McLaren-duo stoomde Alonso op langs beide Red Bulls. Vettel bleek na zijn pitstop echter sneller dan de Spanjaard en pakte zijn plaats weer terug.

Vooraan verstoorde een licht regenbuitje de rust aan kop, waar Button na een fout van Hamilton de leiding greep. De teamgenoten knokten vervolgens enkele ronden om de leiding in een mooi gevecht, dat werd beëindigd door het besluit van Hamilton om intermediate-banden te halen. Daar kreeg de Brit nog een drivetrough-penalty bovenop vanwege het van de baan drukken van Paul di Resta.

Traditie

Hamilton keerde als zesde terug op de baan, terwijl Button de leiding stevig in handen kreeg. De Brit, die zijn 200ste race reed, blinkt traditiegetrouw uit in wisselende omstandigheden en bewees dat andermaal.

Vettel heeft in het WK na 11 races 234 punten, zijn grootste voorsprong tot nu toe. Teamgenoot Webber heeft er 149. Hamilton is derde met 146 punten. Button blijft vijfde met 134 punten.