SHANGHAI - Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben zondag bij de wereldkampioenschappen in Shanghai respectievelijk de zilveren en bronzen medaille gewonnen op de 50 meter vrij.

De twee Nederlandse zwemsters moesten de Zweedse Therese Alshammar voor zich dulden, die in een tijd van 24,14 de titel pakte.

Kromowidjojo eindigde als tweede in 24,27. Veldhuis tikte in 24,49 als derde aan. Zij behaalde haar eerste individuele succes sinds haar rentree na de geboorte van haar dochter in juni vorig jaar.

Tevreden

Veldhuis was dan ook blij met haar medaille. "Ik heb mijn beste tijd van het seizoen gezwommen. Ik ben hier heel tevreden mee. Dit betekent dat ik op de goede weg ben. Mijn dochter is nu 14 maanden oud en ik sta hier toch maar met een bronzen medaille en het goud van de estafette."

Dekker

Kromowidjojo won eerder dit toernooi brons op de 100 meter vrij. Met Veldhuis, Femke Heemskerk en Inge Dekker veroverde ze het goud op de 4x100 vrij.

Dekker zorgde zaterdag op de 50 meter vlinderslag voor de enige individuele wereldtitel voor Oranje op dit WK. Zij bleef Alshammar in de finale wel voor.

Sharon van Rouwendaal behaalde op de 200 meter rugslag een bronzen plak.