AMSTERDAM - FC Twente heeft zaterdag de Johan Cruijff Schaal veroverd. De bekerwinnaar versloeg landskampioen Ajax in de Amsterdam Arena met 2-1. Bryan Ruiz zorgde in de tweede helft voor het winnende doelpunt.

De Tukkers speelden bijna de hele tweede helft met een man minder door een rode kaart van Steven Berghuis. Het is de tweede keer dat FC Twente beslag legt op de Johan Cruijff Schaal. Vorig jaar rekende de formatie uit Enschede ook al af met Ajax (1-0).

Ajax trad in de herhaling van de kampioenswedstrijd van ruim twee maanden geleden aan zonder Maarten Stekelenburg (die op weg is naar AS Roma) en de geblesseerde Jan Vertonghen, wiens honneurs centraal achterin werden waargenomen door Daley Blind. Theo Janssen droeg de aanvoerdersband tegen de club die hij drie seizoenen diende.

Geen Chadli

Bij zijn terugkeer in Amsterdam kon Twente-trainer Co Adriaanse wegens blessures niet beschikken over Nacer Chadli en Denny Landzaat. Ruiz was hersteld van een bovenbeenkwetsuur, maar begon op de bank.

Ajax probeerde het heft in handen te nemen in de beginfase; met positiewisselingen en veel combinaties werd Twente onder de druk gezet. Dit leidde bijna tot een vroege treffer: nadat doelman Nikolai Michailov in de zevende minuut een inzet van Miralem Sulejmani keerde, kopte Christian Eriksen op de lat.

Strafschop Twente

Ondanks het Amsterdamse overwicht, kwam FC Twente halverwege het eerste bedrijf op voorsprong. Marc Janko verzilverde een strafschop nadat Luuk de Jong aan het shirt werd getrokken door Theo Janssen.

Ajax’ jacht op de gelijkmaker wierp bijna meteen vrucht af. Kolbeinn Sightorsson schoot voorlangs, na een actie van de bedrijvige Miralem Sulejmani. Omdat ook een aantal corners geen resultaat opleverde voor de landskampioen, ging Twente rusten met een voorsprong.

Rode kaart Berghuis

Aan het begin van de tweede helft moesten de Tukkers, inmiddels met Ruiz in de ploeg, met tien man verder. Berghuis kreeg zijn tweede gele kaart omdat hij in een duel met Nicolai Boilesen een schwalbe zou hebben gemaakt. Niet veel later stond het 1-1: de vrijgelaten Toby Alderweireld liet Michailov kansloos met een schot van afstand.

Ajax trachtte meteen door te drukken, maar vond nauwelijks een gaatje in de hechte afweer van de bekerwinnaar. Halverwege het tweede bedrijf sloeg Twente zelfs toe. Doelverdediger Kenneth Vermeer had geen antwoord op een geplaatst schot van Ruiz.

Weinig kansen

Grote kansen op een tweede gelijkmaker kreeg Ajax (waar Sigthorsson inmiddels had plaatsgemaakt voor Derk Boerrigter) in het vervolg niet, op een inzet van Sulejmani na. De Amsterdammers namen logischerwijs wel het initiatief, maar telkens ontbrak de finesse in de aanvalsopzet, zodat Adriaanse in z'n trainersloopbaan zijn eerste prijs in Nederland veroverde.

FC Twente richt het vizier nu op woensdag, wanneer de formatie zich ten koste van het Roemeense Vaslui probeert te kwalificeren voor de laatste voorronde in de Champions League.

In Arnhem eindigde de eerste confrontatie afgelopen dinsdag in een 2-0 zege voor de Tukkers. Ajax’ eerstvolgende officiële duel is de eredivisiewedstrijd tegen De Graafschap op 7 augustus.