AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft de 31e editie van de Clasica San Sebastian gewonnen. De 29-jarige Belg reed op vier kilometer weg uit een groepje favorieten en passeerde solo de meet.

Op twaalf seconden finishte Carlos Barredo van Rabobank als tweede, voor Greg Van Avermaet, Joaquim Rodriguez en Dries Devenyns. Met een 27e plaats op ruim twee minuten was Rob Ruijgh de beste Nederlander.

De 234 kilometer lange klassieker in Baskenland werd gekleurd door een monsterontsnapping van zes man.

Kroon valt aan

Een van de vluchters was Karsten Kroon. Hij kreeg Matt Brammeier, Klaas Lodewyck, Murilo Fischer, Juan Javier Ruiz en Julio Sanchez Pimienta met zich mee en de avonturiers zouden een voorsprong van ongeveer elf minuten krijgen van het peloton.

Onder aanvoering van Euskaltel en later Movistar bracht de hoofdmacht de achterstand snel terug in de geaccidenteerde tweede fase.

Belgen actief

Tijdens de tweede beklimming van de Jaizkibel, de zwaarste col van de koers, roerden de favorieten zich. Samuel Sanchez achterhaalde en passeerde Kroon en Fischer, de andere vroege vluchters waren al ingerekend.

Op zijn beurt werd Sanchez ingelopen door een omvangrijke groep klimmers, onder wie Frank Schleck, Gilbert, Rodriguez, Ruijgh en Barredo.

Uit deze groep reed Stijn Devolder op ongeveer dertig kilometer van de meet weg. Op de laatste beklimming van de dag werd de Belg echter voorbijgereden door zijn landgenoten  Devenyns, Van Avermaet, Jelle Vanendert en Gilbert en nog een handvol coureurs.

Poging Barredo

In de finale plaatste Barredo een demarrage. De Spanjaard vergaarde een marge van tien seconden, maar had geen schijn van kans toen Gilbert aanzette in de achtergrond.

Eerder dit jaar was de Waal al de sterkste in onder meer de Waalse Pijl, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, veroverde hij de Belgische titel en won hij een Touretappe.