SHANGHAI - De Nederlandse estafettevrouwen hebben zich zaterdag niet weten te plaatsen voor de finale van de 4x100 meter wisselslag.

Femke Heemskerk, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Maud van der Meer kwamen in het Oriental Sports Complex tot een tijd van 4.03,20 en eindigden daarmee in de series als elfde.

Alleen de beste acht landen mogen later deze zaterdag om de medailles strijden. De Amerikaanse ploeg noteerde de beste tijd: 3.56,95.

Met hun klassering voldeed de estafetteploeg overigens wel aan de olympische limiet (beste 12 op WK).

50 meter vrije slag

Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo hebben zich op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finales op de 50 meter vrije slag. In Shanghai klokte Veldhuis op de voorlaatste wedstrijd een tijd van 25,01. 'Kromo' finishte na 25,03. Ze eindigden daarmee respectievelijk als vijfde en zesde in de series.

Veldhuis voldeed met haar tijd aan de olympische limiet, die op 25,01 staat. De beste tijd werd geklokt door Thérèse Alshammar uit Zweden en de Amerikaanse Jessica Hardy die in de elfde serie allebei een tijd van 24,82 noteerden.

Nijhuis

Moniek Nijhuis heeft zich als 10e geplaatst voor de halve finales op de 50 meter schoolslag. Ze noteerde in de series een tijd van 31,40 seconden.

Hardy maakte indruk op dit nummer. Enkele minuten nadat ze de series van de 50 meter vrije slag als rapste had afgelegd, toonde zij zich oppermachtig in de series van de 50 school. De wereldrecordhoudster tikte aan na 30,20 en bleef daarmee de rest van het veld een halve seconde voor.

Lijesen

Bastiaan Lijesen heeft zich op het nippertje geplaatst voor de halve finales van de 50 meter rugslag. De Nederlandse zwemmer kwam in de series tot een tijd van 25,33 en werd daarmee 15e. Alleen de beste 16 gaan door naar de volgende fase.

De beste tijd kwam op naam van de Zuid-Afrikaan Gerhard Zandberg, die de afstand afraffelde in 24,72 seconden.

Kienhuis

Job Kienhuis wist zich zaterdagochtend niet te plaatsen voor de WK-finale op de 1500 meter vrije slag. Hij scherpte in de series zijn eigen Nederlands record aan tot 15.05,27, maar dat was niet voldoende voor een plek bij de beste acht.

Kienhuis, die bijna een seconde van zijn oude toptijd afhaalde en tevens voldeed aan de olympische limiet, werd als tiende geklasseerd. De beste tijd kwam op naam van de Chinees Yang Sun, die na 14.48,13 finishte. De finale 1500 vrij wordt zondag gehouden.