HEERENVEEN - Mark Tuitert staat na twee afstanden aan de leiding op het EK allround in Heerenveen. De schaatser van SponsorBingo Loterij verbeterde op de 5 kilometer zijn persoonlijk record (6.27,63) en werd daarmee tweede, achter Carl Verheijen. De Holtenaar was eerder ook al tweede geëindigd op de 500 meter en leidt daarom na de eerste dag comfortabel.

In het algemeen klassement staat Verheijen tweede. De TVM-rijder moet zaterdag op de 1500 meter 2,52 seconden goedmaken. Jochem Uytdehaage, die als vierde eindigde op de 5 kilometer, finishte na 6.31,93 en verloor daarmee terrein op teamgenoot Verheijen en Tuitert. Hij staat voorlopig derde. Gianni Romme werd derde op de 5000 meter en staat nu zesde.

Persoonlijk record

Als enige slaagde Tuitert, vorig jaar derde op het EK (na Romme en Ritsma), er in op de 5 kilometer in het spoor te blijven van de ongenaakbare Carl Verheijen. Het verschil bleef beperkt, 6.26,43 tegen 6.27,63. Van de favorieten verbeterde hij bovendien als enige zijn persoonlijk record. Dat alles duidt op grote vorm.

Vier Nederlanders (Romme werd derde, voor Uytdehaage) beheersten de langste afstand van de dag. In het tussenklassement zijn de plaatsen één tot en met drie (Uytdehaage is derde) voor de Nederlanders. Alleen Romme de titelverdediger, ligt met de zesde plek enigszins achterop.

'Te enthousiast'

Uytdehaage gaf op de 5 km veel terrein prijs door, naar eigen zeggen, 'te enthousiast' van start te gaan. "De winst die ik daarmee boekte leverde ik in de slotronden weer in." Verheyen, het hele jaar al sterk, maakte die fout niet. Hij achterhaalde zijn ploeggenoot in het klassement. "Maar tijdens de race was ik daarmee niet bezig. Ik concentreerde me op m'n eigen rit. Verder niet."

Afdoende om zich Tuitert van het lijf te houden was het niet. Dat terwijl de 23-jarige rijder van SponsorBingoLoterij er op de 500 meter niet helemaal uithaalde wat er in had gezeten. Zijn start was bepaald niet vlekkeloos. "Ik gleed iets weg bij de eerste slag. Het is een onderdeel waarop we in de training nog aan moeten werken."

Verder ging het goed. Slechts de Fin Mika Poutala, bepaald geen kanshebber voor het eindklassement, deed het op de sprint beter (36,09 tegen 36,18). "Ik vond m'n tijd goed. Het is moeilijk om een groter gat te slaan. Iedereen staat hier op scherp."

'Geen extra spanning'

In Thialf was de rol van favoriet door de wat geroutineerdere kanshebbers - Uytdehaage, Verheijen, Romme - vrij nadrukkelijk bij de jonge Holtenaar gelegd. Hij zei er geen last van te hebben. "Er is geen sprake van extra spanning. Mijn naam wordt vaak genoemd, maar er zijn er natuurlijk wel meer die hier kunnen winnen."

Vooraf berekende Tuitert dat hij voor de 10 kilometer een marge van 15 seconden nodig zou hebben om te winnen. Zelfs als hij op de 1500 van zaterdag er niets meer bij wint, wat onwaarschijnlijk is, heeft hij nu al een verschil van 16 seconden opgebouwd. Toch beschouwt hij de rest van de competitie niet als een formaliteit.

Keihard vechten

"Het zal nog veel energie kosten om hier te winnen. Als sporter ben je nooit honderd procent zeker van je zaak. Het wordt keihard vechten."