LEIPZIG - Waar de vrouwen het laatste zicht op deelname aan de Olympische Spelen vrijdag verloren, is het Nederlands mannenvolleybalteam nog één zege verwijderd van Athene. Het team van coach Goedkoop versloeg vrijdag in de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi gastland Duitsland, maar beseft dat zaterdag tegen Rusland een haast onmogelijke opgave wacht.

Oranje kwam ook vrijdag sterk voor de dag. Duitsland kwam nooit lekker in de wedstrijd waar de Nederlanders alleen in de eerste set en een deel van het tweede bedrijf kleine problemen kende. De 3-0-zege betekende dat het Nederlands team zonder ook maar één set af te staan de finale bereikte.

Olympisch ticket

Een bijzonder knappe prestatie, maar helaas niets waard als zaterdag verloren wordt. In Leipzig ligt slechts voor de winnaar een olympisch ticket klaar. De Russen, vrijdag in de andere halve finale veel te sterk voor Frankrijk, zijn huizenhoog favoriet.

Een kleine 6000 toeschouwers in de kolkende Arena rekenden vrijdag op het wonder van Leipzig. Duitsland, de nummer 23 van de wereld waande zich outsider, maar beslist niet kansloos. Gesterkt ook door het feit dat Oranje aantrad zonder aanvoerder Nummerdor, die met een enkelblessure toekeek. Zijn vervanger Trommel werd in de eerste set nadrukkelijk gespaard door spelverdeler Freriks, terwijl de Duitsers hem met hun opslagen opmerkelijk genoeg ook nauwelijks onder vuur namen.

Het ging lang gelijk op. De aanval bij Nederland haperde bij Görtzen, slechts één punt in de eerste set, terwijl de Duitsers er niet in slaagden enige servicedruk te ontwikkelen. Schuil sleepte Oranje er uiteindelijk in de eerste set doorheen. Met de aanvaller aan de opslag en specialist-invaller Van Dijk als blokkeerder won Nederland met vier punten op rij de eerste set: 25-21.

Grip

Het Duitse team vocht voor zijn laatste kans. Slechts winst in Leipzig zou de ploeg een ticket voor de Spelen opleveren, waar Oranje zich bij winst niet alleen zeker wist van een finaleplaats maar ook van een eventuele herkansing in een laatste kwalificatieronde. Nederland leidde in het tweede bedrijf snel met 4-0, maar verloor zijn grip op het duel met name omdat de Duitsers nu wel Trommel zochten met hun opslag. De invaller bezweek niet onder de druk. Nederland zag de achterstand nooit groter worden dan twee punten en had nu met Görtzen de man die het ene punt na het andere binnentimmerde.

De Limburger liep wel tegen een gele kaart aan, maar het daarbij horende strafpunt - Duitsland kwam terug tot 23-22 - bracht de setwinst niet meer in gevaar: 25-23. In de derde set liep Nederland vlot uit naar 19-11, vooral omdat de Duitsers de ene fout na de andere maakten.

Rusland 'van superklasse'

Met 25-17 werd de klus geklaard. Tijd voor veel vreugde was er niet. Zaterdag wacht Rusland, door Goedkoop buitengewoon hoog ingeschat. "Ze zijn hier tot nu toe van superklasse. Zo goed als tegen de Polen heb ik ze nog nooit gezien."