NEMA - De twee eerstvolgende etappes van de Dakar Rally zijn uit veiligheidsoverwegingen geschrapt. In het straatarme Mali, dat de karavaan zaterdag en zondag zou doorkruisen, bestaat acuut gevaar voor rovende bendes.

Het besluit is genomen op advies van de Franse en Malinese autoriteiten. Een woordvoerder vertelde vrijdag dat de Dakar-organisatie in de aanloop naar de rally al onder druk was gezet om Mali te mijden. Toch besloot ze het risico te nemen.

De tiende etappe zou van Nema in Mauritanië naar Mopti in Mali voeren, een rit van 910 kilometer. Vooral in die etappe schuilt het risico van een overval. De elfde etappe van Mopti naar Bobo Dioulasso in Burkina Faso telde 741 kilometer.

Moe

Wegens de enorme afstanden heeft de organisatie besloten in twee dagen naar Bobo Dioulasso te reizen. Een klassementsproef wordt niet verreden. "Vooral de motorrijders zijn moe. Die kunnen we dat niet aandoen", aldus de woordvoerder. De motorcrossers mogen nu zelfs zaterdag naar halteplaats Bamako, in Burkina Faso, met het vliegtuig.

Het neutraliseren van de rally is niet uniek. Dakar is in het verleden vaker geplaagd door Afrikaanse bendes, die uit zijn op geld of voertuigen. De laatste keer was in 2000 in Libië, toen vier etappes werden geschrapt uit angst voor aanslagen op de karavaan.