AMSTERDAM - AZ is goed begonnen aan de derde voorronde van de Europa League. De Alkmaarders versloegen het Tsjechische FK Jablonec in eigen stadion met 2-0.

Pontus Wernbloom en Johann Berg Gudmundsson tekenden voor de treffers voor de ploeg van Gertjan Verbeek. Het vermakelijke duel werd gespeeld voor een matig gevuld AFAS Stadion. Over een week wordt in Tsjechië de return gespeeld.

AZ begon de eerste helft direct met een overwicht op de Tsjechische opponent. Vooral Brett Holman en Maarten Martens staken veel energie in de zoektocht naar de openingstreffer, maar werden daar niet voor beloond. Diverse grote kansen werden door het duo en hun kompaan in de spits Ruud Boymans gemist.

Naar mate de rust dichterbij kwam liet het tot dan toe vooral defensief opererende Jablonec zich voor het eerst voor het doel van AZ-goalie Esteban zien. De vervanger van de nog afwezige Sergio Romero moest enkele malen handelend optreden om een Tsjechische treffer te voorkomen.

Broodnodig doelpunt

In het tweede bedrijf duurde het tot de zestigste minuut alvorens AZ de vorm uit het begin van de eerste helft weer terug had. Dit werd versterkt door de openingstreffer van Wernbloom. De middenvelder kopte een hoekschop van zijn landgenoot Rasmus Elm tegen de touwen en bezorgde zijn team daarmee het broodnodige doelpunt.

AZ bleef in het restant van de tweede helft opzoek gaan naar een tweede treffer. Daarin speelde invaller Gudmundsson een voorname rol. De energieke IJslander sleepte zijn wat vermoeid ogende mede-aanvallers Martens en Holman mee in zijn pogingen om Boymans te bedienen.

Benauwde momenten

Door de aanvallende instelling van de Alkmaarders behield ook Jablonec kansen op een eventuele gelijkmaker. De Tsjechen lieten zien aardig te kunnen voetballen. De kansen die daaruit voorkwamen brachten de sterk keepende Esteban echter niet in de problemen, al leverde het enkele benauwde momenten op.

In de slotfase van het duel beloonde Gudmundsson zichzelf voor zijn goede invalbeurt, door de bal van afstand achter de Tsjechische doelman Špit te schieten. Daarmee voorzag de beste man van de tweede helft zijn ploeg voor een betere uitgangspositie, wanneer het volgende week naar Tjechië afreist.

AZ verslaat FK Jablonec