NEW YORK - Vertegenwoordigers van de clubs en spelers uit de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hervatten volgende week de onderhandelingen over een nieuwe cao.

Begin deze maand liepen de gesprekken op niets uit, waarna een zogenoemde lock-out inging. Een dergelijke blokkade leidde in 1999 tot een verkort NBA-seizoen.

De clubs en de spelers botsten vooral over de salarissen. De clubeigenaren willen in de nieuwe cao niet meer dan 50 procent van de inkomsten besteden aan salarissen, de basketballers eisen ruim 54 procent. Op dit moment gaat 57 procent van de inkomsten naar de spelers.

Veel clubs in de NBA hebben financiële problemen; 22 van de 30 clubs schreven afgelopen jaar rode cijfers. Door de afgekondigde lock-out krijgen spelers op dit moment geen salaris en kunnen clubs geen transfers doen. Diverse topspelers, zoals Kobe Bryant, overwegen daarom over de grens aan de slag te gaan.

In de American football-competitie (NFL) werd eerder deze week, na een lock-out van 4 maanden, een akkoord bereikt in een conflict over de verdeling van de inkomsten.