NEMA - Het Nederlandse contingent in de Dakar Rally dunt snel uit. Drie motorrijders en een vrachtwagen zijn vrijdag uitgevallen.

Twee auto's begonnen niet eens aan de etappe. In de rally rijden nu nog drie motorrijders, een autocoureur en drie trucks. Nederland begon aan Dakar met twintig teams.

Olifantenrots

De negende etappe van Tidjikja naar Nema in Mauritanië kronkelde door de Sahara en was de langste en zwaarste van de 26e Dakar Rally. De 736 kilometer lange proef passeerde onder meer de beruchte Olifantenrots. Fransman Despres won de etappe bij de motoren, voor Zuid-Afrikaan Cox. De Spanjaard Roma bleef koploper.

De ervaren motorrijders Eric Verhoef (36) en Henk Vercoelen (51) kwamen allebei rond het punt van 100 kilometer ten val. Vercoelen brak daarbij zijn linkeronderbeen, Verhoef liep enkele kneuzingen op. Ze waren allebei met hun negende Dakar bezig. Voor Verhoef is het de derde keer dat hij de finish in Dakar niet haalt, Vercoelen zal voor de tweede keer de hoofdstad van Senegal niet zien. Debutant Peter Stijkel staakte de strijd, omdat zijn motor het begaf.

Uren in de woestijn

Vercoelen maakte een onschuldige val, vertelde hij in de ziekenboeg van het bivak in Nema: "Ik reed hooguit 30 in het uur en in een bocht naar links schoof ik onderuit en kreeg de motor bovenop mijn been." Uren lag hij in de woestijn voordat een helikopter hem oppikte. "Dat was het ergste moment. Je stijgt op en ziet je motor langzaam uit het oog verdwijnen."

Naast Vercoelen lag een dizzy Verhoef. "Het ging in het begin lekker. De tv-heli vloog zelfs boven me. Ik denk dat ik daardoor iets te enthousiast werd." Bij een snelheid van 100 kilometer per uur duikelde hij van zijn KTM 660cc. Heel even was hij buiten bewustzijn. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar aan de andere kant toch ook blij dat ik heel ben."

Gerard de Rooy had vrijdag goed de sokken erin. De Brabantse DAF-trucker lag na 440 kilometer vooraan, met bijna 10 minuten voorsprong op de Rus Kabirov. De zoon van Jan de Rooy verloor in de etappe van donderdag veel tijd door twee lekke banden en zakte naar de achtste plaats in het klassement.

Arjan Brouwer, Ronald Robbe en Rob van Pelt waren om acht uur in de avond nog niet in het bivak. Bob ten Harkel, de enig overgebleven autocoureur, evenmin. Verder is het wachten op de truckers De Rooy, Bekx en Stacey. Zeker is dat Wuf van Ginkel uit Ederveen uit de rally ligt. Hij stond halfweg stil met een kapotte Ginaf.