AMSTERDAM - De uitspraken van Mohamed Bin Hammam over dictatoriale praktijken in de FIFA-top zijn voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond in het verkeerde keelgat geschoten.

De Qatari is door de ethische commissie van de FIFA voor het leven geschorst vanwege corruptie. Toen bleek dat hij stemmen probeerde te kopen, trok Bin Hammam zich eind mei terug voor de presidentsverkiezingen, waarin hij het zou opnemen tegen Blatter.

“Het eerste wat dictators doen als ze denken dat een persoon prominent genoeg is om hem te vervangen, is hem uitschakelen”, zei de ex-bestuurder. “Ze proberen een beschuldiging te fabriceren of hem in de gevangenis te stoppen.”

Felle reactie

Blatter reageerde woensdag tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro, waar zaterdag wordt geloot voor de WK-kwalificatie, fel op de woorden van Bin Hammam.

“Ik doe niets in m’n eentje en ben dus geen dictator. Ik werk met een uitvoerend comité, met een staf en ik heb verschillende adviseurs. Zij weten hoe lastig het is om transparantie na te streven in een voetbalfamilie van driehonderd miljoen leden. In zo’n grote groep zijn er altijd rotte appels.”

Rotte appels

Woensdag kreeg Blatter van Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van de Europese belangenvereniging voor clubs, het verwijt dat hij te weinig daadkracht toont bij het verwijderen van de rotte appels.

“Blatter zegt dat hij schoon schip maakt, maar niemand gelooft hem. Dat zegt volgens mij genoeg”, zei de invloedrijke Duitser.

Hierop wenste Blatter niet in te gaan: “Ga maar naar Rummenigge en vraag wat hij precies bedoelt.”