SHANGHAI - Femke Heemskerk is woensdag bij de WK zwemmen slechts als zevende geëindigd op de 200 meter vrije slag. 

De Nederlandse, die zich met de beste tijd kwalificeerde voor de eindstrijd, lag op 50 meter van de finish nog aan kop, maar werd vervolgens door zes concurrenten ingehaald.

Heemskerk klokte een tijd van 1.57,63. De titel ging naar Federica Pellegrini uit Italië die na 1.55,58 aantikte.

De 23-jarige Roelofarendsveense had in de series en halve finales indruk gemaakt met sterke optredens en leek in de finale ook op weg naar een topklassering. Na 150 meter had ze nog een voorsprong van ruim 0,6 seconde op Pellegrini. 50 meter verderop had de Italiaanse een voorsprong van bijna twee tellen.

In de halve finales had Heemskerk nog een tijd van 1.55,54 genoteerd. Een tijd die in de eindstrijd voldoende was geweest voor goud.

Verschuren

Sebastiaan Verschuren heeft zich geplaatst voor de eindstrijd van de 100 meter vrije slag.

De Amsterdammer zette in de tweede halve finale met 48,41 seconden de derde tijd neer.

De Fransman William Meynard was in 48,25 de snelste, voor de Canadees Brent Hayden: 48,30. Van alle halvefinalisten liet Verschuren de zesde tijd noteren op het koningsnummer.

Eerder woensdag had Verschuren zijn persoonlijke record op de 100 meter vrije slag ook al verbeterd. In de series zette hij een tijd neer van 48,60 seconden.

Daarmee plaatste hij zich als zevende voor de halve finales. Het pr van Verschuren stond op 48,72.

Stekelenburg

Lennart Stekelenburg slaagde er eveneens woensdag niet in een medaille te winnen op de 50 meter schoolslag. De Nederlander eindigde als zevende in een tijd van 27,65 seconden.

De zege ging naar de Braziliaan Felipe Franca da Silva, die 27,01 seconden over zijn race deed. Fabio Scozzoli uit Italië werd tweede in 27,17, voor de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh: 27,19.

Stekelenburg was dinsdag in de halve eindstrijd als gedeeld vijfde geëindigd in een tijd van 27,51.

Phelps

Michael Phelps heeft zijn eerste titel op de WK binnen. De Amerikaan was in Shanghai de snelste in de finale van de 200 meter vlinderslag.

Phelps zette een tijd neer van 1.53,34. Daarmee bleef hij de Japanner Takeshi Matsuda (1.54,01) voor. Wu Peng uit China behaalde brons in 1.54,67.

Het was de vijfde keer dat Phelps de wereldtitel behaalde op de 200 meter vlinderslag. ''De race voelde goed'', aldus de Amerikaan.

''Ik wilde doen wat ik eigenlijk altijd doe, wanneer ik goed in vorm ben. Vanaf het begin er vol in. De laatste 50 meter waren zwaar, maar toch wist ik snelheid te behouden."

De Amerikaan won eerder de bronzen medaille bij de 4x100 meter estafette en zilver op de 200 meter vrije slag, achter Ryan Lochte. Phelps is ook nog in de race voor een medaille op de 200 meter wisselslag.