AMSTERDAM - FC Twente heeft een belangrijke stap gezet naar de laatste kwalificatieronde voor de Champions League. In Arnhem wonnen de Tukkers bij het officiële debuut van trainer Co Adriaanse met 2-0 van FC Vaslui.

Marc Janko maakte beide doelpunten in de wedstrijd in de derde voorronde. Volgende week staat de return in Roemenië op de rol.

Erg overtuigend was het nog niet wat Twente tegen de nummer drie van de afgelopen Roemeense competitie liet zien. Met het resultaat zal Adriaanse echter tevreden zijn, zeker gezien het feit dat de oefenmeester vooraf flink moest improviseren.

Naast de geblesseerde Denny Landzaat en Bryan Ruiz, bleken op de wedstrijddag ook Nacer Chadli (knieblessure) en de met een keelontsteking kampende aanwinst Willem Janssen niet te kunnen starten.

Onwennig

Onder anderen de jongelingen Thilo Leugers en Steven Berghuis kregen een basisplaats toebedeeld. Twente begon wat onwennig in stadion Gelredome, waar gespeeld werd omdat de eigen Grolsch Veste nog niet bespeelbaar is na de stadionramp van begin deze maand.

De Tukkers namen weliswaar het initiatief, maar waren in de openingsfase duidelijk nog zoekende. Het eerste gevaar kwam van de gasten, bij wie de ingevingen van de begaafde Lucian Sanmartean (ex-FC Utrecht) moesten komen.

Twente kwam goed weg toen de Braziliaan Adailton na een kwartier spelen uit een vrije trap de lat boven keeper Nikolai Michailov trof. Aan Twente-zijde was vooral Emir Bajrami bedrijvig. De rappe Zweed speelde zich een aantal keer goed vrij, maar het vervolg was meestal niet daar.

Onverwacht

De openingstreffer van Twente kwam dan ook enigszins onverwacht. Leugers wilde net binnen het strafschopgebied uithalen, maar werd licht in de rug gelopen. Janko benutte de toegekende strafschop beheerst.

Een klein kwartier na rust was het opnieuw Janko die doel trof, terwijl even daarvoor de gelijkmaker van Wesley nog wegens buitenspel werd geannuleerd. Janko reageerde alert nadat Luuk de Jong tegen de paal had gekopt.

In de slotfase was de 3-0 dichter bij dan de 2-1, maar de thuisploeg was niet zorgvuldig genoeg in de eindpass. De gasten vielen vooral op door enkele pittige overtredingen.

Indien Twente volgende week overeind blijft in Roemenië, wacht het nog één kwalificatieronde om het hoofdtoernooi van het miljoenenbal te bereiken.