SALT LAKE CITY - Voor de middenstand in Salt Lake City mogen de Olympische Winterspelen eerder vandaag dan morgen voorbij zijn. Winkeliers en horecabazen klagen steen en been over de klandizie.

Volgens een woordvoerder van de plaatselijke detailhandel is het in het centrum van de stad deze week akelig stil. Hij houdt rekening met een omzetverlies van ruim 22 miljoen euro.

Slecht

"Het gaat slecht, heel slecht", verzuchtte Tom Guinney, bestuurslid van de restaurantvereniging in Utah en mede-eigenaar van een horecaketen. "Voorlopig zitten we pas op 30 procent van het aantal mensen dat we dagelijks in de straten hoopten te zien. Vooral in het hart van de stad is het vreselijk rustig."

Ontmoedigd

Volgens Guinney hebben de plaatselijke autoriteiten en de olympische organisatoren het verkeer van, naar en in het centrum van Salt Lake City volledig ontmoedigd. "Ze zijn alleen maar bezig om de atleten en de officials veilig en tijdig naar hun plaats van bestemming te krijgen", jammerde hij.

Drama

"Veel te weinig mensen durven een bezoek aan de stad te brengen. De heersende gedachte is dat de binnenstad door het olympische verkeer en alle afzettingen nauwelijks is te bereiken. De omzet in de horeca is 45 procent lager dan normaal. In andere branches is de situatie niet veel beter. Dramatisch gewoon."

Burgemeester Anderson

Burgemeester Rocky Anderson deed tijdens een ingelaste persconferentie een beroep op de inwoners om toch vooral het centrum van de stad te bezoeken. Daar vinden onder meer de medailleplechtigheden plaats, naast sportactiviteiten, muzikale optredens en andere culturele zaken. "Met het openbaar vervoer is en blijft het centrum van de stad heel goed bereikbaar", verkondigde de eerste burger van Salt Lake City.