AMSTERDAM - Xavi, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo strijden om de titel beste voetballer van Europa van de afgelopen jaargang (2010/2011).

Dit trio staat op de shortlist, die de Europese bond UEFA maandag publiceerde op haar website.

Een jury van 53 voetbaljournalisten uit alle bij de UEFA aangesloten landen bepaalde de longlist van tien spelers. Nederlandse voetballers staan daar niet bij.

De finale verkiezing vindt plaats op 25 augustus tijdens de loting van de groepsfase voor de Champions League in Monaco.

Eerste keer

De UEFA reikt voor de eerste keer een prijs uit voor de beste speler van Europa. De verkiezing vervangt die van de beste clubspeler van het jaar, die vorig jaar ten deel viel aan de Argentijn Diego Milito van Internazionale.

Xavi en Messi wonnen afgelopen seizoen met hun club Barcelona de Spaanse titel en de Champions League, Ronaldo maakte voor Real Madrid 40 doelpunten in de competitie en ontving voor die topscore de Gouden Schoen. Het drietal kreeg in de voorverkiezing de meeste stemmen.

Iniesta vierde

Andrés Iniesta van Barcelona eindigde op de vierde plaats voor de Colombiaan Falcao van FC Porto. Wayne Rooney en Nemanja Vidic van Manchester United eindigden respectievelijk als zesde en zevende.

Zlatan Ibrahimovic van AC Milan en Gerard Piqué van Barcelona deelden de achtste plaats. Doelman Manuel Neuer werd tiende. De Duitser keepte afgelopen seizoen voor Schalke 04 en komt komende jaargang uit voor Bayern München.