AMSTERDAM - Cadel Evans is de nieuwe aanvoerder van de UCI World Tour ranking. De 34-jarige Australiër mag dankzij zijn Tourzege veel punten toevoegen aan zijn totaal.

Evans, die voor de Tour de vierde plaats bekleedde, bezit 574 punten. Dat zijn er 103 meer dan Alberto Contador. Philippe Gilbert, lijstaanvoerder voor aanvang van de Ronde van Frankrijk, staat nu derde met 402 punten.

De top vijf wordt gecompleteerd door Michele Scarponi en Samuel Sanchez. Een van de meest prominente dalers is Robert Gesink, die door een teleurstellende Tour de France de veertiende voor de achttiende plek verruilt.

Kruijswijk

Steven Kruijswijk is de tweede Nederlander op de 25e plaats. De Rabocoureur deed niet mee aan de Ronde van Frankrijk.

Bauke Mollema steeg vier plekken en is de huidige nummer 41. Laurens ten Dam zakte naar plaats 42. Ook Maarten Tjallingii (47e), Pieter Weening (56e), Sebastian Langeveld (62e) en Lars Boom (92e) staan nog in de top honderd.

Teams

Bij de teams leidt Leopard-Trek de dans, voor BMC en HTC-Highroad. Rabobank neemt de negende positie in en Vacansoleil staat achttiende en laatste.

Op de rangschikking van de landen zakte Nederland van de zesde naar de zevende plaats. Spanje voert deze lijst aan, voor Italië, Australië en België.

Lees alles over de Tour de France op onze special