AMSTERDAM - Johan Cruijff is na ruim 23 jaar terug bij Ajax. Het erelid is maandag tijdens een buitengewone algemene vergadering voor aandeelhouders in de Arena benoemd tot commissaris.

Hij vormt de komende vier jaar samen met de eveneens succesvol voorgedragen voorzitter Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers de nieuwe raad van commissarissen van de Amsterdamse club.

Tot grote ergenis van sommige aanwezige aandeelhouders liet Cruijff als enige van de nieuw commissarissen verstek gaan tijdens de buitengewone algemene vergadering.

Mede daardoor werd hij niet unaniem verkozen. Tien aandeelhouders stemden tegen, drie onthielden zich van stemming. De overige vier nieuwe commissarissen kregen wel alle steun.

Algemeen directeur

De nieuwe raad van commissarissen gaat de directie van Ajax controleren. Ze zijn op zoek naar een geschikte algemeen directeur, de opvolger van Rik van den Boog.

Als het aan Cruijff ligt, krijgt Tscheu La Ling het voor het zeggen. De andere commissarissen vinden dat geen goed idee.