SHANGHAI - Vooraf zagen de Nederlandse waterpolovrouwen de kwartfinale tegen de Grieken als een uitgelezen kans om de halve finale van de WK in Shanghai te bereiken.

Maar de olympisch kampioen verloor met 12-10 (periodestanden 3-4, 5-1, 2-3, 2-2). De vijfde plaats is nog het hoogst haalbare.

“In de eerste periode speelden we erg goed”, aldus bondscoach Mauro Maugeri. Aanvoerster Yasemin Smit: “We hebben het weggegeven in het tweede kwart.”

Na een 4-3 voorsprong voor Oranje in het eerste kwart, liepen de Grieken uit naar 10-5 in de derde periode.

Maugeri: “We hebben veel goede kansen gehad, maar die laten liggen. De Grieken pakten die wel. De Grieken maakten gebruik van hun ervaring, gingen beter om met hun kansen. Wij kunnen beter, maar zij zijn echt een heel slimme ploeg. Griekenland bestudeert de tegenstander goed, ze zijn tactisch erg sterk.”

Spel aanpassen

De laatste jaren won Nederland geregeld van de Grieken, ook op grote toernooien. “Zij vonden vandaag een oplossing voor ons systeem”, stelde Mieke Cabout.

“Wij moesten ons spel aanpassen, konden niet zoals gewoonlijk gebruik maken van onze snelheid. En zij hebben veel zuiverder geschoten dan wij.”

Genoeg kansen

Vier keer belandde een schot van Oranje op de lat, een keer op de paal. Elf keer had Nederland een vrouw meer in het water, slechts vier keer werd daarvan geprofiteerd.

“Wij speelden niet goed, maar hebben toch genoeg kansen gecreëerd. Daar hebben we te weinig mee gedaan. Dat maakte vandaag het grote verschil. De teleurstelling is groot. We hebben best vaak van de Grieken gewonnen. Dit was op papier een goede kans om de halve finale te halen.”