SHANGHAI - Sebastiaan Verschuren heeft zondag tijdens de series van de 200 meter vrije slag van de WK zwemmen indruk gemaakt.

De Amsterdammer klokte een tijd van 1.46,53 en ging daarmee als nummer twee door naar de halve finales. Alleen de Amerikaan Ryan Lochte was sneller: 1.46,34. Verschuren voldeed met die prestatie tevens aan de olympische limiet. Joost Reijns werd uitgeschakeld. Met een tijd van 1.49,56 werd hij 30e, terwijl alleen de beste 16 verder gaan.

Verschuren zwom in dezelfde heat als Lochte en ging halverwege de race nog aan de leiding. Op de laatste 50 meter spaarde hij enigszins zijn krachten en zwom Lochte hem alsnog voorbij. Verschuren bleef vedetten als de Duitser Paul Biedermann (3e) en de Amerikaan Michael Phelps (5e) voor.

Toch zullen pas tijdens de halve finales, later deze maandag, de ware krachtverhoudingen duidelijk worden, aangezien veel toppers in de series niet voluit gaan.

Stijgende lijn

Verschuren bereikte in 2009 verrassend de WK-finale op de 200 vrij, waarna hij vorig jaar zijn stijgende lijn bevestigde bij de Europese kampioenschappen langebaan.

In Boedapest veroverde hij brons. De Europese- en wereldkampioenschappen kortebaan moest hij vervolgens aan zich voorbij laten gaan, nadat hij tijdens het binnenhalen van de zwemlijnen in het Amsterdamse bad op onfortuinlijke wijze een vinger brak.