AMSTERDAM - Uruguay heeft de Copa America gewonnen. In de finale was de nummer vier van het afgelopen WK te sterk voor Paraguay (3-0). Het is de vijftiende eindzege in de Copa America voor Uruguay, dat daarmee het record in handen heeft.

Uruguay, met Suarez in de basis, vloog uit de startblokken. Vanaf het eerste fluitsignaal ging de ploeg van bondscoach Oscar Tabarez vol in de aanval.

Al binnen een minuut frommelde Suarez zich door de Paraguayaanse verdediging, maar de voormalig Ajacied vond doelman Justo Villar op zijn pad, die de inzet van Suarez tot hoekschop kon verwerken.

Hands

In de aanval die daarop volgde ontstond er een scrimmage voor het doel van Villar, maar de bal ging er wonderbaarlijk niet in.

In de herhaling bleek dat Nestor Ortigoza hands maakte vlak voor de doellijn, wat een rode kaart voor de verdediger en een penalty voor Uruguay had moeten betekenen.

Onvriendelijk

Suarez zette zijn ploeg in de dertiende minuut dan toch op voorsprong. In de kluts kwam de bal voor de voeten van de speler van Liverpool, die via het been van Darió Veron wat gelukkig wist te scoren.

De wedstrijd werd vervolgens steeds onvriendelijker. De Braziliaanse scheidsrechter Salvio Filho trok na een half uur spelen al vier gele kaarten na een aantal harde overtredingen.

Forlan

Grote kansen bleven uit, totdat Suarez Diego Forlan na ruim een half uur de diepte in stuurde. De spits van Atletico Madrid faalde echter oog in oog met Villar.

Op slag van rust was het wel raak voor Forlan. Hij haalde verwoestend uit nadat hij de bal panklaar voor de voeten kreeg na goed onderscheppen van Alvaro Rios.

Lat

In het tweede bedrijf leek het eenrichtingsverkeer verder te gaan, maar in de 55e minuut maakte Nelson Valdez bijna de aansluitingstreffer voor Paraguay. De spits van Hercules Alicante zag zijn volley de lat toucheren.

Paraguay kon niet doordrukken en creëerde zodoende nauwelijks kansen. Uruguayaan Sebastián Urugen kreeg op aangeven van invaller Edinson Cavani nog de grootste kans van de wedstrijd, maar hij zag doelman Villar knap redden.

Recordhouder

De wedstrijd leek in 2-0 te eindigen, maar in de laatste minuut van de officiële speeltijd profiteerde Forlan van de ruimte die viel in de verdediging van Paraguay. Hij bleef koel en schoof de bal in het doel: 3-0.

Door de bekerwinst heeft Uruguay nu vijftien Copa America-titels en daarmee is het land recordhouder. Argentinië volgt met veertien overwinningen, dat nog een ruime voorsprong heeft op Brazilië (8).

Geen overwinning

Opmerkelijk was dat finalist Paraguay geen wedstrijd wist te winnen in de Copa America. In de groepswedstrijd werd er drie keer gelijk gespeeld tegen respectievelijk Ecuador (0-0), Brazilië (2-2) en Venezuela (3-3).

In de kwartfinale werd Brazilië na strafschoppen uitgeschakeld nadat de wedstrijd in 0-0 was geëindigd. Hetzelfde gebeurde in de halve finale tegen Venezuela.