FRIMLEY GREEN - Raymond van Barneveld blijft kansrijk om de Lakeside World Porfessional Championship op zijn naam te schrijven. De Hagenaar, die het evenement in Frimley Green al drie keer eerder won toen het nog de Embassy heette, bereikte donderdavond de halve eindstrijd door John Walton te verslaan.

In de best-of-nine werd het 5-1 voor de Nederlander, die met een gemiddelde van 34,61 punt per pijl voor een toernooirecord zorgde. In de halve eindstrijd komt titelverdediger Van Barneveld zaterdag uit tegen de winnaar van het duel tussen Andy Fordham en Darryl Fitton.

Historisch gemiddelde

Van Barneveld speelde donderdagavond groots tegen zijn vriend Walton, oftewel The Tyke ('straathond'). Zeven keer de maximale score van 180, 24 keer 140 of meer: cijfers die er niet om logen. Zijn gemiddelde was niet voor niets historisch. "Ik was gewaarschuwd door mijn vrouw", zei hij in een eerste reactie voor de camera van SBS6. "Ik moest er tegenaan, anders zou het zwaar worden. Ik had me zo vreselijk goed voorbereid. Een gewaarschuwd man telt immers voor twee."

Het hoge niveau maakt Van Barneveld opnieuw de topfavoriet voor de eindzege. Walton kon er in elk geval niet tegen op. Als de Engelsman een keer in de buurt kwam van een setzege, dan werd hij elke keer getrakteerd op een monsterscore van Van Barneveld. Alleen voor de pauze (na vier sets) haperde de werparm van de Nederlander even. Walton greep toen wel zijn kans.

Opladen

Van Barneveld raakte even geïrriteerd. En dat kwam door zijn eigen spel. Twee keer liet hij de kans liggen met 157 uit te gooien. "Die irritatie heb ik kennelijk nodig. Het overkwam me twee keer met 157. Jammer." Van Barneveld wilde nog niet richting finale kijken. "Eerst de batterij maar eens opladen voor de halve eindstrijd op zaterdag. Vrijdag heb ik even vrij. Er doen nog zes fantastische spelers mee, maar inderdaad hier was vanavond geen kruid tegen gewassen. Wie had dit moet stoppen", keek hij vol zelfvertrouwen vooruit.