AMSTERDAM - De Fransman Pierre Rolland heeft vrijdag de prestigieuze Touretappe met aankomst op Alpe d’Huez gewonnen. De renner van Europcar kwam solo aan op de mythische col.

Rolland, die Frankrijk de eerste ritzege bezorgt en ook de leider wordt in het jongerenklassement, rekende in de slotfase af met Samuel Sanchez en Alberto Contador.

Andy Schleck neemt de leiderstrui over van Thomas Voeckler, die al aan de voet van Alpe d’Huez moest lossen.

Beste Nederlander was Bauke Mollema met een 27e plaats op 5.19 minuten van Rolland.

Korte etappe

Pas om 14.35 uur vertrokken de overgebleven 168 coureurs voor de ‘sprint’ richting Alpe d’Huez. Tussen startplaats Modane en de aankomst op de ‘Nederlandse berg’ lagen slechts 109 kilometer, waarmee de etappe van vandaag een van de kortste bergritten in de historie van de Tour was.

Het parcours liep in omgekeerde richting van dat van donderdag. De renners kregen als voorgerecht de Télegraphe en de Galibier (net als donderdag) voorgeschoteld.

Poging Hoogerland

De prestigieuze aankomst inspireerde Johnny Hoogerland om al in de eerste kilometer ten aanval te trekken. De coureur van Vacansoleil kreeg dertien renners met zich mee, onder wie Juan Antonio Flecha, Christophe Riblon, André Greipel en Rui Costa.

In het peloton stak Contador al op de eerste beklimming de lont in het kruitvat. Andy Schleck, Evans en Voeckler konden mee met de aanvalslustige Spanjaard.

Contador valt aan

Schleck en Contador meldden zich in een mum van tijd bij de vrijbuiters van het eerste uur, maar Evans waaide door materiaalpech terug in de hoofdmacht. Voeckler loste bij Contador en Schleck en werd even later opgeslokt en ingehaald door het flink uitgedunde peloton.

De kopgroep werd op de Galibier teruggebracht tot vier man: alleen Costa en Riblon konden Contador en Schleck volgen. Samuel Sanchez sloot na een meesterlijke afdaling aan bij de leiders.

Evans ontbond op de steile stroken van de reuzencol zijn duivels, met als gevolg dat de achtervolgende groep uit elkaar spatte en de afdaling in het teken stond van de strijd tussen de groep-Evans en de groep-Andy Schleck.

Samensmelting

Vlak voor Alpe d’Huez was de samensmelting een feit, waardoor alle klassementstoppers, inclusief Voeckler, in dezelfde groep begonnen aan de slotklim.

Op een van de eerste stroken van de berg met 21 haarspeldbochten plaatste Contador een aanval, nadat Bauke Mollema even de aandacht op zich vestigde door te reageren op een versnelling van Evans.

Contador nam snel afstand van de kanshebbers op de eindzege, maar werd op ruim 2,5 kilometer ingelopen door Rolland en Samuel Sanchez. De Fransman reed snel weg van de Spanjaarden voor de mooiste zege in zijn loopbaan.

Sanchez finihste als tweede, maar verzekerde zich als troost van de bolletjestrui.

Evans en Schleck

In de achtergrond belandden Frank Schleck, Andy Schleck en Evans in een achtervolgend groepje. Evans en Andy Schleck probeerden nog weg te rijden in de slotfase, maar bolden samen over de finish.

Zaterdag valt in de 42,5 kilometer lange tijdrit in en rond Grenoble de beslissing in de 98e editie van de Ronde van Frankrijk.

In het klassement heeft Andy Schleck een voorsprong van 53 seconden op Frank Schleck. Evans volgt op 57 seconden. Voeckler staat nu vierde op 2.10 minuten.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Tour de France op onze special