LEIPZIG - Natuurlijk was de vreugde over de 3-0-zege op Frankrijk donderdag groot. Het Nederlands mannenvolleybalteam had de groepsfase van het olympisch kwalificatietoernooi zonder setverlies afgesloten en keek uit naar de halve eindstrijd, met vrijdagavond Duitsland als tegenstander.

Maar er was ook treurnis over het uitvallen van Reinder Nummerdor. De aanvoerder kwam in de derde set na een score zo ongelukkig terecht dat hij met een enkelblessure het toernooi vrijwel zeker vaarwel kon zeggen. Oranje liet zich niet van de wijs brengen. Na twee ijzersterke sets werd ook de derde, zij het moeizaam, gewonnen: 25-23.

Vervangers

"We hebben iets meer verloren dan gewonnen", vond coach Goedkoop, die echter meteen zijn vertrouwen uitsprak in de mogelijke vervangers Van de Loo en Trommel. De laatste begint normaal gesproken vrijdag in de basis. "Het is zonde voor Reinder, maar we gaan nu niet negatief denken over het vervolg van dit toernooi", zei ook aanvaller Schuil, met negentien punten aardig op dreef.

In het duel met de Fransen, het afgelopen najaar de nummer twee van Europa, telde nog slechts de groepswinst; beide teams waren al zeker van een plaats in de kruisfinales. Maar Frankrijk had net als Nederland ervoor gekozen met het sterkste team te beginnen. Het was in het Oranje-kamp 's ochtends nog onderwerp van gesprek geweest.

Flow

Goedkoop achtte het verstandiger enkele basisspelers rust te gunnen, maar vond bij het team geen gehoor. "De jongens wilden per se van Frankrijk winnen om in een flow te blijven. We zouden wisselen als het een zware partij zou worden, maar dat was het vandaag niet."

In de eerste set, met dus de sterkst denkbare teams aan beide kanten van het net, was Nederland de betere ploeg met knappe setwinst (25-21). De Franse coach Blain gaf wat wisselspelers een kans, maar miste ook bij hen de absolute wil om te winnen. Met -18 en dus 25-23 bleef Oranje ruimschoots de betere ploeg.

Enkelblessure

Maar de vreugde over de buitengewoon knappe 3-0 werd echter getemperd door de enkelblessure van Nummerdor, die per brancard de Arena verliet. Een klap voor het team, wist ook Goedkoop. "Het zijn niet alleen individuen maar ook mensen die lange tijd samen met elkaar leven."

Lange tijd om de tegenslag te verwerken gunde de coach zijn ploeg niet. "Er zijn nu al twee, drie spelers die de rest beetpakken en alleen nog maar met Duitsland bezig zijn." Zoals Schuil, soms zo onverschillig ogend maar een o zo motiverende factor in de groep. "Dit is een uitdaging; we moeten laten zien dat we het wegvallen van Reinder kunnen opvangen."

verrassing

De halvefinaleplaats van de Duitsers kwam als een volslagen verrassing. De ploeg waande zich al uitgeschakeld, maar kreeg hulp van Bulgarije dat donderdag na twee forse nederlagen opeens van Polen won. Toernooiwinst voor Duitsland zou voor Nederland fataal zijn omdat de ploeg van Goedkoop dan een herkansing misloopt.

Frankrijk en Rusland (maar ook Polen) weten zich wel verzekerd van een extra kwalificatiekans op basis van de wereldranglijst. Het is dus beter dat één van die landen, of natuurlijk Nederland zelf, in Leipzig het toernooi winnend afsluit. "Ze moeten nog twee keer winnen, dat lukt de Duitsers nooit", dacht Goedkoop, die zijn irritatie over het Bulgaarse optreden niet verborgen hield. "Ze laten weer eens hun ware gezicht zien en dat is geen knappe kop." Schuil zat er niet mee. "Wij gaan ervoor zorgen dat Duitsland niet wint", klonk het gretig. "Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet."