TIDJIKJA - Een helletocht door opwaaiend woestijnzand heeft donderdag in de achtste etappe een slachting aangericht in de Dakar Rally. Tientallen rallyrijders staakten tijdens de 355 kilometer lange proef tussen Atar en Tidjikja in hartje Sahara de race.

Om half negen in de avond waren slechts 61 motorrijders, vijftien rallywagens en vijf trucks aangekomen in het bivak van de negorij, waar het hard waait en een zandstorm dreigt op te steken. In de proef waren 's ochtends 113 motoren, 93 auto's en 47 vrachtwagens gestart. Dat was al 40 procent minder dan bij de proloog op 1 januari in Clermont-Ferrand.

Nederlandse binnenkomers

Onder de binnenkomers zes Nederlandse motorcrossers: de routiniers Eric Verhoef, Henk Vercoelen, Rob van Pelt en Arjan Brouwer en de debutanten Arjan Robbe en Peter Stijkel. Verhoef had de beste klassering, achttiende op 47 minuten van winnaar Nani Roma.

De KTM-fabrieksrijder uit Spanje en de Fransen Brucy en Sainct lijken om de eindzege van de woestijnrally te gaan strijden. Het trio, met Roma aan kop, heeft de rest op grote achterstand gezet. "Er valt niks te klagen, dit is een echte Dakar", zei Verhoef, de 36-jarige Veldhovenaar die aan zijn negende Dakar bezig is en nu e in het algemeen klassement staat. "Dit was een van de zwaarste etappes ooit. Zand, stenen, wind; het was heel moeilijk oriënteren."

Roven

Sporen zoeken was er niet bij, meldde Vercoelen, de 51-jarige lakspuiter uit Luyksgestel. "Die waren niet te zien, alles waaide meteen weer dicht. Het kwam aan op navigeren. Ik heb het onderste uit de kan gehaald." Volledig uitgewoond zat hij bij te komen onder een tentzeil, onderwijl goed de dorpelingen in het oog houdend. "Ze zijn uit op roven. Let maar op, straks zijn alle vuilniszakken weg. Die nemen ze mee en pluizen ze tot de bodem uit. Ik kan het begrijpen, die mensen hebben niks."

De deelnemers moeten de nacht doorbrengen zonder hulp van hun monteurs. De servicewagens mogen het bivak niet aandoen en moeten doorrijden naar de volgende halteplaats, Nema.

Sadistische truc

Een sadistische truc van Dakar-directeur Zaniroli, menen de rijders: "De boodschap was duidelijk. Heel blijven, zodat je niet zelf hoeft te sleutelen. Dit hoort bij het gemene spelletje van de organisatie. Ze proberen je gewoon kapot te maken."

Gerard de Rooy heeft het uitvallen woensdag van zijn vader Jan niet goed verwerkt. De jonge DAF-trucker lag bij de tweede tijdmeting na 258 kilometer elfde met meer dan een uur achterstand op de Tsjechische etappewinaar Loprais.

Overgeven

Twee Nederlanse motorijders vielen uit. Patrick van Lee startte niet meer, Bertus Schoonderbeek stortte in na 130 kilometer. "Overgeven, bonkend hart, ik was helemaal op", kreunde hij in het bivak, waar hij door een helikopter naartoe was gevlogen.

Stéphane Peterhansel sloeg toe bij de rallywagens. De Fransman joeg zijn Mitsubishi over de zandduinen en had aan de finish bijna minuten voorsprong op de Duitse Jutta Kleinschmidt (Volkswagen). De Japanner Masuoka, winnaar van vorige tweede Dakar-edities, verloor door pech aan de versnellingsbak anderhalf uur. Drie journalisten duwden de Japanner uiteindelijk weer op gang.