AMSTERDAM - Een slepend conflict over de verdeling van de televisiegelden heeft de spelers van de eerste en eredivisie er toe genoopt alle clubs, de Eredivisie NV (ENV), de Coöperatieve vereniging Eerste Divisie (CED) en de KNVB vrijdag voor de rechter te dagen. Namens de spelers eist advocaat Pim de Vos 5 procent van de opbrengsten uit verkoop van de televisierechten.

Tot 1999 kregen de profvoetballers 1/37e deel van die opbrengsten. In dat jaar besloten de clubs daar, zonder opgaaf van redenen, mee te stoppen. De vereniging voor contractspelers (VVCS) en de centrale spelersraad (CSR) ondernamen daarop in 2001 actie, nadat diverse onderhandelingspogingen waren gestrand, door de direct belanghebbenden te dagvaarden. Nu eist De Vos een percentage van 5, hetzelfde percentage als de profvoetballers in Engeland krijgen.

Affaire

Vrijdag komt de zaak tot een voorlopig hoogtepunt als in de rechtbank van Amsterdam gepleit wordt in deze zaak. De afgelopen twee jaar speelde de affaire zich vooral af op de achtergrond en werd schriftelijk geprobeerd tot een akkoord te komen. "Dat heeft tot niets geleid", aldus De Vos. "Normaal gesproken is dit de laatste ronde en zal de rechter binnen enkele maanden een uitspraak doen."

Uitkering

De Vos kon niets zeggen over de uiteindelijke hoogte van de vergoeding. In het seizoen 1996/1997 was de uitkering aan de spelers 2.069.299 gulden. De twee jaar daarop schommelde het bedrag rond de 1 miljoen gulden. Dat verschil kwam mede tot stand door het Sport 7-echec. "Als we door de rechtbank in het gelijk worden gesteld, willen we ook de bedragen over de periode van 1999 tot nu met terugwerkende kracht laten uitkeren", zegt De Vos.

De advocaat gaat nu uit van een bedrag rond de 1,5 miljoen euro per jaar. Naast de jaarlijkse uitkering van 5 procent, zouden de clubs dus ook nog een flinke naheffing tegemoet kunnen zien, mocht de rechtszaak verloren worden.

Tot 1999 werd het spelerspercentage in een speciale stichting ondergebracht, die door de VVCS werd beheerd. Van dat geld betaalde de stichting ondermeer collectieve verzekeringen. Als er nu een voor de spelers gunstige uitspraak komt, wil de VVCS het geld direct beschikbaar stellen aan de spelersraad, die het bedrag kan verdelen onder de voetballers.