ATAR - De Dakar Rally is voorbij voor Jan de Rooy. De ervaren vrachtwagenrijder kwam in de lange woestijnetappe van woensdag vast te staan met een kapotte motor. Het gebeurde na een paar honderd kilometer tijdens de zevenhonderd kilometer lange proef tussen Tan Tan en Atar in Mauritanië.

Zoon Gerard, die wel met de DAF aankwam in het bivak, maar veel tijd verloor op de Russische leider Tsjagoeine door twee lekke banden, kon zijn emoties niet de baas. Huilend liep hij weg.

Zijn 60-jarige vader Jan was bezig aan zijn tiende Dakar Rally. Drie keer won hij het vrachtwagenklassement. Dit jaar ging de steenrijke transportondernemer weer voor de winst met een gloednieuwe truck, uitgerust met supermoderne schokdempers.

De eerste korte klassementsproeven zat Jan gewoon voorin, maar in de vierde etappe, een serieuze test in Marokko, ging het al mis. De DAF kreeg bij een snelheid van boven de 160 kilometer per uur een aflopende voorband en het rubber vernielde een remleiding. De dag erna liep de truck vast op een duin en verloor De Rooy weer veel tijd.