HEERENVEEN - De formule van een allroundtoernooi is simpel. De beste schaatser over vier afstanden wordt kampioen. Slechts één deelneemster houdt zich de komende dagen tijdens het EK in Thialf niet bezig met het eindklassement: Gretha Smit. De Rouveense acht zich bij voorbaat kansloos. "Ik ben geen allrounder."

Nee, ze heeft geen hekel aan de korte afstanden. Maar de rijdster van DPA weet als geen ander dat haar tijden op de 500 en meter te slecht zijn om serieus een gooi naar de Europese titel te doen. Die ambitie heeft Smit dan ook niet.

"De meeste uitdaging ligt bij de drie en vijf kilometer", zegt ze. "Ik kijk ook niet naar de eindklassering. Na de 500 meter (vrijdag, red.) sta ik laatste. Nou, op dit niveau valt er niet veel in te halen. De deelneemsters op een EK kunnen alle afstanden goed rijden."

NK

Op het afgelopen NK stond Smit ook in de achterhoede na de 500 meter. Na de daaropvolgende vijf kilometer maakte ze al een enorme sprong en werd ze als derde geklasseerd. Zo'n opmars houdt ze in Thialf niet voor mogelijk. "Ik heb heel even getwijfeld of ik wel moest starten op het EK", bekent ze. "Maar al snel dacht ik: Ik het 't eerlijk verdiend. Dus waarom zou ik het niet doen?"

Concurrentie

Vooral op de 500 meter (persoonlijk record: 43,10) is het gat met de concurrentie immens. De winnares van olympisch zilver op de vijf kilometer verliest bij de start veel tijd. "Die startpositie is voor mij nog steeds een ongemakkelijke houding. Een paar maanden terug had ik al kramp in mijn benen voordat het startschot had geklonken. Nu gaat het al iets beter. Maar tijdens het EK kijk ik het meest op tegen de 500 meter."

Smit vindt het dan ook een nadeel dat op vrijdag alleen de 500 meter wordt afgewerkt. Ze kan het slechte gevoel niet meteen wegspoelen met een sterk optreden op de drie kilometer. "Tja, ik kan gewoon geen 500 meter rijden", zegt ze eerlijk. "Maar ik ga me er niet druk om maken. Voor mij begint het toernooi pas zaterdag."